A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Партизанський рух

Дата: 09.04.2019 10:28
Кількість переглядів: 798

З перших днів війни селяни активно включалися в партизанську й підпільну боротьбу. Восени 1941р організовуються партизанські загони,які діють в районі села. Організатором і командиром одного з загонів став вчитель з сусіднього села А.З.Одуха.

В 1942 році в загін вливаються партизани з села: Гуменюк Сава,Скрипнюк Петро,Кравчук Василь,Заболотний Володимир,Сосихіна Марія,Заболотний Борис,Новак Дмитро і багато інших.

Незабаром загін виріс  у велике партизанське з'єднання ім. Михайлова. На території  села найбільше діяв загін ім. В.І.Леніна. Славними спогадами відзначилася партизанська група Гуменюка Сави. При його безпосередній участі було підірвано 26 залізничних ешелонів ворога з боєприпасами, солдатами і офіцерами, військовими спорядженнями.

Активними діячами в партизанському русі відзначились жителі села: Заболоцький Станіслав, Дем'янчук Ганна Фотівна. Крім чоловіків і молоді в партизанському русі приймали участь жінки старшого віку. Благородним прикладом цього служить жінка – партизанка, зв'язківець загону ім. Леніна, місцева колгоспниця Дем'янчук Ганна Фотівна,народжена 1898 року. Це вона ризикуючи життям,давала притулок,влаштовувала явочні квартири багатьом партизанам і партизанським командирам,організовувала збір продуктів і одягу партизанам,а потім стала сміливим партизанським зв'язківцем.

Одним з найстарших жителів села є учасник бойових дій партизан партизанського з'єднання ім. Михайлова Коваль Іван Семенович. Найбільш відзначилися в партизанській боротьбі жителі села: Яловицький Архип Кіндратович,який був нагороджений орденом Червоного Прапора,Доробик Іван Іванович,який пропрацював конюхом в колгоспі.

Гуменюк Володимир Семенович народився 07.06 1931 р. Захисник вітчизни,учасник бойових дій партизан партизанського з'єднання, вчитель Перемишельської школи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь