A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Період Жовтневої революції та громадянської війни в селі

Дата: 09.04.2019 15:09
Кількість переглядів: 749

Грім  гармат «Аврори» в листопаді 1917 року швидко докотився до Янушівки. В кінці 1917 року селяни і солдати розгромили та спалили маєток князя Р.В. Сангушка в Славуті, лишивши тим самим його права на власність і в селі Янушівка, самого князя вбили поблизу його маєтку в Славуті.

В селі в цей час був створений революційний комітет, до складу якого увійшли жителі села: Мазур Мусій, Бузилець Степан, Карпієць Михайло, Самойлюк Парфен, Стасюк Федір. Під керівництвом комітету в селі було роздано бідним селянам поміщицьке майно: корови, коні, воли, інвентар, частину будівель. За цим була роздана панська та церковна земля.

Остаточно село було звільнено  від  петлюрівців  і  білополяків  лише в 1920 році. Під час громадянської війни 1919-1921 рр. жителі села брали участь у ній на боці більшовиків. У  складі 82-го  полку 14-ї дивізії  Першої Кінної Армії під командуванням С.М.Будьонного з 1919 по 1924 рік  боровся Марчук Михайло Сидорович. На інших фронтах боролися з ворогами Онойко Мусій Антонович, Левунець Явтух і Леонтюк Денис Якович.      

Закінчилась громадянська  війна. Країна приступила  до відбудови і розвитку народного господарства. В селі був організований комітет незаможних селян (КНС), в склад якого ввійшли Василюк Марко, Онойко Мусій, Ковальчук Павло, Левунець Харитон, Левунець Явтух та інші. Під його керівництвом було проведено у 1924 році землеустрій. Кожен селянин одержав по одній десятині землі на сім’янина. Організовувались державні пункти сільгосппостачу, які постачали селянам сільськогосподарські машини.   

Важливу роль в допомозі біднішим селянам і в боротьбі з  куркульством відіграв комітет незаможних селян, очолюваний Данильчуком  Олексієм  Мусійовичем. В 1928 році «куркулями» було спалено приміщення сільради, а також господарство голови сільради  Машука  Василя  Івановича і надвірні будівлі  голови комнезаму Данильчука Олексія.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь