A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Село в період колективізації

Дата: 09.04.2019 15:19
Кількість переглядів: 727

Виконуючи ленінські настанови про необхідність кооперування дрібних селянських  господарств, в 1929 році в селі було створено ТОЗ (Товариство  по  спільному  обробітку землі). Організаторами ТОЗу були  сільські бідняки Ковальчук Павло Іванович, Василюк Марко Микитович, Онойко Мусій Антонович, Левунець Харитон Ількович, Левунець Явтух Ількович, Машук Василь Іванович, Алексєєв Петро Іванович – всього 20  чоловік. На полях з’явився перший трактор – маленький сірий путивлівський «Фордзон». Поява на селі трактора та інших сільськогосподарських машин потягнула людей в ТОЗи.

У 1930 році в селі організовано велику сільськогосподарську артіль під назвою «Перемога». Першим головою колгоспу було обрано сільського активіста Онойко Мусія Антоновича. На базі колективізації роздрібнених господарств були ліквідовані місцеві куркулі Г.Левунець, Й.Бершеда, І.Максимчук та інші. У 1931-1932 рр. село повністю було колективізовано.

У 1930 році районною партійною організацією для проведення  політично-масової  роботи серед населення і організаційно-господарського зміцнення села був присланий парторгом тов. Рижутін, який в 1932 році створив партійну організацію. Першими сільськими комуністами стали Онойко Мусій Антонович, Василюк Марко  Микитович  та Алексєєв Петро Іванович.

А перша комсомольська  організація села була створена ще в 1928 році. Першими комсомольцями були: Одуха Гнат Захарович, Машук  Василь

Іванович, Марчук Адам Пилипович, Ткачук Павло Семенович, Шевчук Олександр Юхимович та Василюк Демян Михайлович.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь