A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Роки Великої Вітчизняної війни

Дата: 09.04.2019 15:27
Кількість переглядів: 681

Село було окуповане німцями на початку липня 1941 року. У  найкращому  приміщенні села – школі поселилися німці на чолі з Ульманом. Пізніше фашисти перетворили приміщення школи на конюшню та сторожовий об’єкт. Як і в інших окупованих місцях, фашисти з  допомогою палки, нагая і кулі намагалися встановити  свій «новий  порядок».

   Кращі люди села -  Пархомчук Василь Захарович, Ситняк Семен Павлович, Пархомчук Петро Прокопович, Одуха Михайло Костянтинович, Ткачук Іван Семенович  - пішли в партизани і боролися з окупантами в загоні ім.Хрущова,  яким  командував капітан Тимчук. Загін входив у  партизанське з’єднання Одухи Антона Захаровича, пізніше удостоєного звання Героя Радянського Союзу. За  період  окупації села були насильно вивезені до Німеччини 62 чол., з яких не повернулось після війни 11 чоловік.

За  зв'язок  з  партизанами в 1943 році були розстріляні Левунець Іван Іванович, Прокопчук Іван, Свіндціцький Тадеуш Йосипович, Головенко  Михайло, Стасюк Архип Федорович, Воронюк Іван Климович та Рипук Іван. Від руки зрадника Батьківщини Стасюка Макара загинув Максимчук Василь Григорович.

150 жителів села Іванівна приймали участь в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками на фронтах Великої Вітчизняної війни. Переважна більшість з них були нагороджені орденами і медалями Союзу РСР. Не повернулось з війни 81 чол. 

Поблизу Іванівського НВК І-ІІ ст. розміщений залізобетонний пам’ятник загиблим на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років воїнам-односельчанам села Іванівки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь