A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ГОЛОДОМОР І РЕПРЕСІЇ 30- Х РОКІВ

Дата: 09.04.2019 16:17
Кількість переглядів: 905

Голодомор – штучно створений у 1932 – 1933 роках більшовицьким режимом  СРСР голод, від якого загинули мільйони українців.

Свідчення односельчан:

Губаренко Валентина Йосипівна , яка народилася 17 квітня 1921 року.

На питання до Валентини Йосипівни – «чи пам’ятаєте ви, що був голод?», вона спокійно відповісти не змогла, а зі сльозами на очах  розповіла :   « Пам’ятаю  голод, дуже тяжко пережила . До 1932 року ми жили добре, були,  можна сказати, багаті, хоч сім’я  була велика  -  6 дітей і всі тяжко працювали.

Було у нас  2 будинки, 5 корів, пара коней, плуг, борони, грабачка, віз, сані, подушки, кожухи, килими. Батьки зразу не хотіли йти в колгосп, то в 1932 році прийшли активісти, а це  були наші сільські люди : Дудар Серафим, Дудар Клим, Сірук Юрко, Гоздішевський Домінько, Сідлецький Валентин.

Прийшли з такими залізними шпичаками і забрали все, що у нас було, остались в чому стояли. В 1932 році люди ще не мерли з голоду, а почали вмирати в 1933 році з весни , в основному вмирали дуже люди в жнива в 1933 р. Ми були всі попухли з голоду, старша сестра Станіслава померла.

Помню , як тато з мамою прийшли з роботи з колгоспу, а менший брат Антон лежав опухлий з голоду,  кажуть, поки прийдемо,  не застанемо. Прийшли пізно вечором, як зараз помню, був у печі варений борщ  з лободи, ми всі потрошки з’їли і полягали спати, а вночі мама чують, Антон дуже тихо просить - хочу їсти, хочу їсти, хоч раз щось ковтнути, то мама бігом встали і городами, щоб ніхто не бачив і не видав активістам, побігли до Палій Євки і вона дала гладишок молока і цим молоком підняли Антона.

1932 рік був дуже врожайний, дуже гарно вродило і засухи не було. Все забрала влада і зробила штучний голод. У нас робили в основному  активісти, приходили по 5-6 чоловік і вигрібали все,  що було. Не можна було нічого приховати, тому що шпикачами і в хаті перекопували, і під піччю, кругом. Забирали і худобу, і кури. Це були страшні роки».

Згідно із Указом  Президії Верховної  Ради  СРСР від 16 січня 1989 року співробітниками Славутського  міського відділу  УКДБ по Хмельницькій області завершено перегляд тисяч архівних кримінальних справ на колишніх жителів району, безпідставно репресованих  в 30-40-і та на початку 50-х років позасудовими органами.  Жертвами репресій  стали і наші односельчани.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь