A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Голодомор і репресії 30-х років

Дата: 09.04.2019 17:19
Кількість переглядів: 737

В село прийшов рік  тридцять третій.  По  Україні  чорною ходою йшов  голод. Смерть чатувала людей і в дорозі, і в хатині, на  роботі. Ось що розповідають про ці роки Олекса Дзьоган та його дружина Дзьоган Олена :

 « В Миньківцях, де  розташований  хутір н а Синявах,  було створене підсобне господарство, директором якого був Сіянцов. Прислали його з району. Людей з хутора повиганяли, хати порозкидали. Там жила Дзьоган Луцька з п’ятьма дітьми: Андрієм, Марусею, Домкою, Надією, Катериною, її викинули з хати.  Куди ж подітися їй з діточками?  З а Городцем за Стулем була Крижова буда. Там притулилася вона з діточками. А їсти ж нічого. Ось і приходилось і листя з липи молоти, конюшину і лянки їсти, рятувала від голодної смерті своїх дітей. Але випробовування н а життя і смерть достались самій меншій Каті. Нагодує ї ї мама отим липовим варивом і чекає з годину -  чи н е вмре, лише тоді і старшим дітям давала.

З Романін н а фаянсовий завод возив глину Гуліїв Онопрій. На дорозі помер бідний, та й навіть хоронити його було нікому.

     Директор Сіянцов, коли хтось з активістів заступавсь за сім’ю,  в якої забирали корову,  казав:"Чого плачеш, сльозу пустив за кулаком". Забирали корови в багатьох сільчан. Був в активістах Басів Антін, посилали його брати свиней, а він відмовився, то його забрали. Доля його невідома. А худобу,  яку  забирали в людей,  відправляли. А Сіянцов в 1934 році з села виїхав».

Багато людей повмирало, прізвища забулись. Але як свідок того голоду є Безпальчук Василь, його разом з матір’ю вже везли на кладовище. На кладовищі побачили, що хлопчик живий і родичі його забрали. Кому судилося вижити  - вижили, життя продовжувалося.

За даними різних джерел в селі в 1932-1933 роках загинуло близько 40 чоловік. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь