A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Піднесення сільськогосподарського виробництва у 60-80 роки

Дата: 09.04.2019 17:56
Кількість переглядів: 762

Почав ставати на ноги колгосп під назвою «Шлях Ілліча», який проіснував до 1988 року. 

Цвітоха, на відміну від так званих неперспективних сіл, ніколи не втрачала молоді. У роки найбільшої міграції молоді до міст (60 - 80рр.) в Цвітосі створювалися сім’ї, народжувалися діти.

Цвітоський колгосп « Шлях Ілліча» в 1960 - 1980рр. обробляв 876га орної землі, вирощував зернові культури, цукрові буряки та цикорій.

У період війни головою колгоспу був Антон Решетарчук (після війни відсидів 10р.). Головами колгоспу були : Зіновій Демчук, Леонід Супрович, Олекса Свідерській, Іван Сіроштан, Петро Яремчук, Ганна Іванюк, Василь Власик, Борис Дем’янюк, Микола Ознамець.

У селі функціонував фельдшерсько - акушерський пункт.

Фото без опису

У 1977році у Цвітосі був збудований дитячий садок.

Фото без опису

 

Перший завідувач - Надія Володимирівна Матвійчук.


У період з 1979 року по 1989 рік наші матері, як і сотні інших з Союзу, з надією і душевним трепетом чекали першої звістки від синів , яких забрали до лав Радянської Армії. Це був Афганістан. Конверти із страшною зворотною адресою надійшли у родини Мокринських, Комнацьких, Шостаківських, Бабушкіних. Сергій Мокринський, Олександр Шостаківський , Сергій Бабушкін повернулися, обпалені далекою війною.

 А Петра Івановича Комнацького привезли у рідну Кам’янку у цинковій труні. Юного героя, який загинув на чужій війні, нагороджено орденом Червоної зірки. Петро разом з трьома товаришами підірвав себе гранатою , щоб не потрапити в полон до душманів.

 З ініціативи директора Цвітоської школи В.І.Митюка вулицю в селі Кам’янка, на якій проживав Петро Комнацький, названо на його честь. На школі, де навчався, відкрито меморіальну дошку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь