A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Шепетівська місцева прокуратура з місцем дислокації в м. Славута повідомляє:

Дата: 25.06.2020 14:23
Кількість переглядів: 413

Відновне правосуддя щодо неповнолітніх

Україна на даний час знаходиться на етапі формування національної моделі відновного правосуддя. Відновне правосуддя є новим підходом до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує  інтереси громади, потерпілої особи та правопорушника.

Програма відновного правосуддя застосовується за чотирьох умов Перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Діти у конфлікті з законом, тобто які вчинили кримінальні або адміністративні правопорушення, відповідно до чинного законодавства та міжнародних зобов’язань України, зокрема Конвенції ООН про права дитини, потребують належного поводження з боку держави, з урахуванням вікових, фізичних та психологічних особливостей, а також умов, в яких вони перебувають. Не менш важливим є забезпечення захисту прав дітей у контакті з законом – дітей-потерпілих від правопорушень та недбалого ставлення з боку дорослих, а також дітей-свідків злочинних діянь.

Тому утворена постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року № 357 Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх розпочала роботу з підготовки законопроекту «Про правосуддя, дружнє до дитини», метою якого є максимальне наближення національної юстиції щодо дітей до міжнародних стандартів.

Це відповідає і схваленій розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1027-р Національній стратегії реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року, яка передбачає вдосконалення механізмів юстиції щодо дітей на засадах забезпечення їх прав шляхом виконання програм профілактики правопорушень серед дітей, здійснення ефективних заходів соціальної адаптації та реабілітації неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом.

Умовами проведення процедури відновного примирення (медіації) є:

-активна участь сторін у вирішенні правового конфлікту на основі діалогу потерпілого і дитини у конфлікті з законом;

-залучення до процедури відновного примирення нейтрального неупередженого посередника (медіатора), який допомагає сторонам досягти порозуміння, налагодити та проводити переговори;

-добровільна згода потерпілого і дитини на участь у процедурі, можливість відмовитись від участі у ній на будь-якому етапі;

-конфіденційність інформації про перебіг процедури;

-взаємна згода при формуванні остаточного рішення у межах вирішення кримінально-правового конфлікту.

Виконання дитиною угоди за результатами процедури відновного примирення (медіації) залежно від ступеню її виконання та обставин кримінального провадження може бути підставою для звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, або звільнення від покарання, або звільнення від відбування покарання, або врахування як обставини, що пом’якшує покарання.

 

Прокурор Шепетівської місцевої прокуратури                                         О.Гнатко

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь