A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ШЕПЕТІВСЬКА ПРОКУРАТУРА ІНФОРМУЄ:

Дата: 17.08.2020 15:23
Кількість переглядів: 658

Інформація щодо результатів діяльності Шепетівської місцевої прокуратури

з місцем дислокації у м. Славута за перше півріччя 2020 року

 

У першому півріччі 2020 року правоохоронними органами Славутського району та міста Славута, зокрема, Шепетівською місцевою прокуратурою з місцем дислокації у м. Славута, проведена вагома робота з попередження, виявлення, розкриття, розслідування кримінальних правопорушень на території міста і району, стабілізації криміногенної ситуації в населених пунктах і зміцнення законності. Також, вжито ряд заходів, спрямованих на захист прав і свобод громадян та інтересів держави.

 

  Слід констатувати, що рівень злочинності на 10 тис. населення в Славутському районі становить 29,3 злочини (проти 34,0 по області).

Завдяки належно організованим превентивним заходам вдалося досягти зменшення кількості вчинених тяжких злочинів на 18,5%, злочинів середньої тяжкості на 23,5%, злочинів невеликої тяжкості на 6,9%.

 Спостерігається зменшення кількості злочинів проти власності на 28,6%,  з них крадіжок на 30,6%, незаконних заволодінь транспортними засобами на 100%.

Окрім того, на 100% зменшилася кількість злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

Вдалося запобігти вчиненню злочинів проти статевої свободи та недоторканості, а також скоєнню вимагань.

 

Не дивлячись на наявні позитивні досягнення, залишається низка проблемних питань.

За перше півріччя 2020 року збільшилася кількість особливо тяжких злочинів у 3,5 рази (7 злочинів проти 2 за аналогічний період 2019 року).

Спостерігається ріст злочинів проти життя і здоров’я особи на 60% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (32 проти 20 у першому півріччі 2019 року), з яких 2 умисних вбивства (0 у першому півріччі 2019 року) та 1 умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.

Незважаючи на загальну тенденцію зменшення кількості злочинів проти власності, у 2 рази збільшилася кількість грабежів (2 проти 1 в 2019 році), та розбоїв (2 проти 1 в 2019 році).

Неповнолітніми вчинено 2 кримінальні правопорушення, тоді як проявом першого півріччя 2019 року вказаною категорією осіб злочини не вчинялися.

Окрім того, упродовж 6 місяців 2020 року вчинено 2 вимагання, що на тому ж рівні, що і в першому півріччі 2019 року.

 

Упродовж першої половини 2020 року, 6 оперативними працівниками місцевої прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 764 ткримінальних провадженнях (середнє навантаження на одного працівника становить 132 кримінальні провадженння). Залишок кримінальних проваджень на 30 червня 2020 року становив 334.

         За вказаний період часу, у 125 кримінальних провадженнях особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів. Процесуальними прокурорами надано 55 письмових вказівок слідчим, скасовано 2 незаконні постанови про закриття кримінальних проваджень, направлено до суду 24 клопотання про застосування запобіжних заходів, з яких  – 17 тримання під вартою, 7 – домашнього арешту.

До суду скеровано 120 обвинувальних актів та 1 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Так, у травні 2020 року процесуальним прокурором до суду скеровано обвинувальний акт за фактом порушення правил полювання на звірів, які занесені до Червоної книги України, та  спробу підкупу працівника поліції.

Встановлено, що в листопаді минулого року, обвинувачений, перебуваючи на полюванні у лісовому масиві Державного підприємства «Славутське лісове господарство», всупереч забороні та без відповідних дозвільних документів, здійснив відстріл лося європейського, який занесений до Червоної книги України.

Внаслідок вказаного правопорушення державним інтересам заподіяно матеріальних збитків на суму 130000 гривень.

Коли  ж правоохоронці розпочали за вказаним фактом кримінальне провадження, намагаючись уникнути відповідальності, обвинувачений вчинив ще одне кримінальне правопорушення, а саме: надав слідчому неправомірну вигоду в сумі 300 доларів США.

За результатами досудового розслідування кримінального провадження зібрано достатню кількість доказів вчинення вказаною особою кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 248 КК України (порушення правил полювання на звірів, що занесені до Червоної книги України), ч. 3 ст. 369 КК України (пропонування, обіцянка  та надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, за вчинення нею дій в інтересах того, хто обіцяє, пропонує і надає таку вигоду, з використанням наданого службового становища).

Окрім того, вироком Шепетівського міськрайонного суду визнано винними та засуджено двох жителів Славутського району за ч. 2 ст. 121 КК України, тобто за вчинення умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28 січня поточного року обвинувачені, під час розпивання спиртних напоїв, розпочали з потерпілим словесну суперечку та, в подальшому, спричинили йому тяжкі тілесні ушкодження. Від отриманих травм чоловік помер на місці події.

Вироком суду обвинуваченим призначено покарання у вигляді 8 років 6 місяців позбавлення волі. До вступу вироку в законну силу запобіжний захід обвинуваченим залишено попередній – тримання під вартою.

 

         Упродовж 6 місяців поточного року, прокурори місцевої прокуратури з місцем дислокації у м. Славута взяли участь у розгляді Славутським міськрайонним судом 4 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами судового розгляду протоколів, у вказаній сфері, до відповідальності притягнуто 3 особи,  на яких накладено стягнення у виді штрафу.

 

Під час вжиття заходів представницького характеру, у першому півріччі 2020 року, прокуратурою пред’явлено позовних вимог на суму 666 тис. гривень. Судами розглянуто та задоволено 2 позови на суму 12 тис. грн.

За 6 місяців 2020 року реально виконано судових рішень на 5 тисяч гривень.

 

 Публічними обвинувачами протягом  першого півріччя 2020 року прийнято участь у розгляді судами 108 кримінальних проваджень, з яких 1 – щодо неповнолітнього.

У тому числі у підготовчому судовому засіданні –64, з яких 30 – з ухваленням вироку на підставі угод (2 – з угодами про визнання винуватості) та у судовому розгляді проваджень з ухваленням вироку – 28, з яких 3 – на підставі угод (з угодою про визнання винуватості - 1).

 

У 2019 році, при здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, місцевою прокуратурою з місцем дислокації у м. Славута внесено 7 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких вжито заходів щодо усунення порушень, та до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 посадові особи.

При здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адмінправопорушення, місцевою прокуратурою внесено 2 документи прокурорського реагування, які розглянуті та задоволені, із вжиттям заходів щодо усунення порушень.

 

Упродовж 6 місяців 2020 року на розгляд надійшло 51 звернення, що на 29% менше, ніж у першому півріччі 2019 року (71). Із загальної кількості звернень 25 – вирішено, що складає 50% від загальної кількості звернень та 26 – направлено за належністю, що складає 50%.

 Із 25 розглянутих звернень (проти 27 – у першому півріччі 2019 року), 19 з питань досудового розслідування, що становить 76%, аналогічні показники були і у першому півріччі 2019 року.

Оперативними працівниками на особистому прийомі прийнято 7 громадян (19 – за аналогічний період минулого року).

 

Упродовж 2019 року місцевою прокуратурою направлено 2 інформації в органи влади.

Здійснено 45 виступів у ЗМІ, з яких: 9 – у друкованих, 36 у мережі Інтернет.

 

 

Перший заступник керівника

Шепетівської місцевої прокуратури                                                           О. Базан

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь