A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ

Дата: 23.11.2020 14:39
Кількість переглядів: 435

Неналежне оформлення трудових відносин

Статтею 43 Конституції України гарантовано право громадянина на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується; право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Цією ж статтею Конституції передбачений законодавчий захист права на своєчасне одержання винагороди за працю.

Роботодавці повинні нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого мінімуму. Якщо заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, то роботодавець повинен провести доплату до рівня мінімальної. Така доплата виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати найманого працівника для забезпечення її мінімального розміру доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, за роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Індексація заробітної плати є державною мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає проведенню у встановленому законодавством порядку і тому її нарахування і виплата є обов’язковими.

Деякі роботодавці  використовують працю без належного оформлення трудових відносин.  Громадяни, які погодились працювати, не ознайомившись з наказом про прийняття на роботу, не переконавшись про зроблений запис до трудової книжки, ризикують працювати без відповідної оплати праці, не отримувати ніяких видів відпусток та інших соціальних гарантій, працювати понад встановлену норму тривалості робочого часу, очікувати раптове розірвання усіх домовленостей щодо продовження співпраці без підстав та пояснень тощо.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь