A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 10.03.2022 09:51
Кількість переглядів: 233

Фото без опису

 

Трудові відносини у військовий час принципово не відрізняються від мирних часів: у працівників є гарантії від держави, роботодавець має слідувати певним правилам.

  • Якщо працівники не мають можливості дістатися до робочого місця та специфіка роботи передбачає можливість виконання робочих обов'язків у віддаленому режимі, роботодавець може перевести їх на дистанційну роботу;
  • Якщо дистанційна праця неможлива, доцільно оформити  щорічну або соціальну відпустку. Працівник може піти також на необмежений період у відпустку без збереження заробітної плати. Варто врахувати:
  • Відпустка за власний рахунок надається за згодою сторін з ініціативи працівника. Примусове відправлення працівників роботодавцем вважається порушенням трудового законодавства (стаття 172 Кримінального кодексу України);
  • Перебування у такій відпустці не включається до 15 календарних днів, передбачених законом, оскільки до 31 березня 2022 року  діє карантин, запроваджений з метою запобігання поширенню на території України гострої  респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
  • Якщо дистанційна праця неможлива і працівник не згоден на оформлення відпустки, може бути оформлений  простій.
  • Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення  карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче  від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).
  • За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.
  • Якщо працівника було мобілізовано, за ним закріплюється місце роботи та посада, а також зберігається його середній заробіток. Роботодавець після отримання відповідних підтверджуючих документів має видати наказ про увільнення працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку, місця роботи та посади.
  • Аналогічно робоче місце або посада зберігається за працівниками, яких залучено до суспільно корисних робіт. Порядок залучення працездатних осіб в умовах воєнного стану до суспільно корисних робіт та питання їхнього соціального захисту з урахуванням вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначаються Кабінетом Міністрів України.
  • Якщо зв’язок із працівником втрачено, роботодавцю рекомендовано табелювати його відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез'ясованих причин»). Після з'ясування  обставин та виявлення, що причини були поважні, можна скорегувати табель кодом «І» («інші причини неявки»).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь