A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Славутське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує: Сказ небезпечна, невиліковна     хвороба людей та тварин

Дата: 02.06.2022 13:28
Кількість переглядів: 508

       В квітні на території польових угідь біля с. Ульянівка, Берездівської громади, зафіксовано випадок сказу кота, який мав контакт з людиною. Славутським управлінням Держпродспоживслужби, Славутською районною державною лікарнею ветеринарної медицини, проведено епізоотичне розслідування по даному випадку, проінформовано заклади охорони здоров’я та органи місцевого самоуправління.

       Було запроваджено карантинні обмеження, польових угідь біля с. Ульянівка, та визначено буферну (загрозливу) зона в межах с. Ульянівка, с. Мухарів, с. Ставичани, с. Бесідки.

       Державними спеціалістами ветеринарної медицини проведено подвірний обхід в населених пунктах з метою виявлення підозрілих на захворювання і покусаних тварин, та щеплення проти сказу.

       Випадок сказу в здичавілого кота та контакт його з людиною, ще раз показав необхідність дотримання всіх правил безпеки при поводженні з бродячими та дикими тваринам, заборону будь якого контакту з невідомими хворими чи пораненими тваринами, інформування як дітей так і дорослих про небезпеку яку несуть не щеплені проти сказу тварини.

       СКАЗ – дуже небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, відмічають підвищену чутливість тварин до світла, шумів, спотворення апетиту, підвищення температури тіла, порушення зору, водобоязнь, буйство, парези жувальних м’язів і м’язів глотки, в 100% випадків захворювання на сказ закінчується летально, лікування від даної хвороби не існує. Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, головним чином лисиці, здичавілі собаки, коти. Дія вакцини убезпечує тварину навіть при контакті із хворою твариною, тому так важливо в обов’язковому порядку провакцинувати тварин, що відносяться до групи ризику – собак, котів.

Власнику домашніх тварин необхідно:

- щороку доставляти собак і котів у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу і лікувально – профілактичних обробок;

- суворо дотримуватись схеми вакцинації та ревакцинації;

- не відмовляти ветеринарним спеціалістам які проводять профілактичну вакцинацію проти сказу при подвірних обходах; 

- обов’язково вакцинувати собак і котів починаючи з трьох місячного віку;

- негайно повідомляти заклади охорони здоров’я та ветеринарні служби про випадки укусів або травмування собакою, котом, кажаном або хижою твариною людини, свійської чи домашньої тварини, а також доставляти у ветеринарну установу  собак і котів, які покусали людей чи тварин або заподіяли їм травми, для нагляду і карантинування протягом 10 днів;

- у випадку загибелі собак, котів або інших тварин негайно повідомляти ветеринарну установу.

Якщо Вас вкусила будь – яка тварина:

  • відразу проведіть місцеву обробку рани: поверхню рани необхідно промити водою з господарським милом або детергентом, а її краї обробіть 70% розчином етилового спирту або 5% настойкою йоду;

  • після місцевої обробки рани негайно зверніться до лікаря в травмпункт за місцем проживання, що працює цілодобово. Тільки повний, своєчасно розпочатий курс щеплень надійно запобігає захворюванню на сказ;

  • тварину, що вкусила, забивати забороняється, її необхідно ізолювати та звернутися в установу ветеринарної медицини.

       Про всі випадки покусів, травмування, неадекватної поведінки домашніх улюбленців (підвищена чутливість тварини до світла, шумів, спотворення апетиту, порушення зору, підвищена агресивність та слинотеча) слід негайно повідомляти:

7-04-86 - Славутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, 7-18-18 - Славутська районна державна лікарня ветеринарної медицини.

      Захистіть своїх тварин шляхом вакцинацій і убезпечте тим самим себе і близьких від небезпеки зараження на сказ, хвороби яка не піддається лікуванню і в 100 % випадків призводить до загибелі будь то людина чи тварина.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь