A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Про сплату податків

Дата: 27.07.2022 09:59
Кількість переглядів: 476

Фото без опису

             Днями у Славутській ДПІ відбувся «круглий стіл» із активом фінансових відділів Ганнопільської, Берездівської, Крупецької та Улашанівської ТГ за участі начальника і спеціалістів Славутської ДПІ, а також Головного управління ДПС у Хмельницькій області. 

          В ході проведення засідання обговорено проблемні питання щодо наповнення бюджетів всіх рівнів та погашення податкової заборгованості в період воєнного стану. Адже як ніколи є важливою координація дій органів влади та податкових органів в сприянні  бізнесу в цей час. 

           Місцеві громади та  Славутська ДПІ вдячна всім платникам, які в період дії воєнного стану своєчасно та в повному обсязі сплачують податки  та сподівається на подальше відповідальне ставлення бізнесу до виконання податкових зобов’язань.

            В той же час, як повідомив начальник Славутської ДПІ Володимир Яремчук,  ряд суб’єктів підприємницької діяльності не сплачують самостійно задекларовані податкові зобов’язання, допускають порушення податкового законодавства при здійсненні торгівлі. Тому під час зустрічі акцентовано увагу   на тому,   що Законом України від 15 березня 2022 року №2120-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України  щодо дії норм на період дії воєнного стану» припинено  дію мораторію на проведення фактичних перевірок, а відтак органами  ДПС через проведення перевірок здійснюється контроль за проведенням розрахункових операцій, дотриманням рівня цін на товари першої необхідності та пальне, контролюється недопущення використання бізнесом неоформленої найманої праці та дотримання соціальних гарантій при нарахуванні та виплаті заробітної плати.

         Він також наголосив на обов’язку бізнесу   застосовувати РРО/ПРРО , в тому числі платниками єдиного податку під час дії воєнного стану, та наявність    відповідальності за недотримання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Володимир Яремчук відмітив з позитивної сторни досвід Улашанівської  та Крупецької ТГ щодо запровадження як привентивного заходу комісійного обстеження  спеціалістами ДПІ, ТГ, поліції, Держпродслужби місць торгівлі. Такі рейди дозволяють як виявити порушення правил торгівлі, так і надати роз’яснення платникам щодо шляхів їх усунення та подальшої роботи в правовому полі.

      Присутніми обговорено питання ефективності обміну інформацією через електронні сервіси та проблемні моменти  щодо сплати в поточному році майнових податків громадянами. В даний час контролюючим органом  проводиться робота по формуванню податкових повідомлень-рішень на сплату земельного податку та  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.  Однією з умов вчасної сплати громадянами податкових зобов'язань є достовірність інформації про фізичну особу, а саме місця її проживання і відповідно отримання такого повідомлення. Тому ще раз звертаємо увагу громадян на те,  що в разі зміни місця проживання  необхідно про це повідомити  органи ДПС  шляхом подання протягом місяця з моменту виникнення змін Заяв за ф. № 5ДР, №5ДРП. Такі заяви можна подати особисто до контролюючого органу або в електронному вигляді.    Подати  заяву  можливо не відвідуючи орган ДПС, а  скориставшись електронним сервісом «Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків» засобами ІТС «Електронний кабінет».

          Також начальник Славутської ДПІ нагадав, що  відповідно до Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету»,  першого вересня збігає термін декларування громадянами   активів, які набуті у власність до 01.01.2021 і з яких не сплачено податки та збори.

         Задекларувавши одноразово такі активи та сплативши податок, фізичні особи отримують можливість в подальшому уникнути кримінального переслідування за несплату податків та зборів.  Ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в рамках амністії диференційовані та значно нижчі основної ставки -18%. Запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь