A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

До уваги жителів Улашанівської громади! Шукаємо патронатних вихователів!

Дата: 29.09.2022 15:17
Кількість переглядів: 440

Фото без опису

    Служба у справах дітей, сім'ї і молоді Улашанівської сільської ради шукає сім’ї, які готові в своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту, для роботи патронатними вихователями. Для тих, хто бажає стати патронатним вихователем, гарантовані, - заробітна плата, кошти на виховання дитини з державного бюджету, комплексна професійна підтримка.

Фото без опису

 

      Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом.

      Що таке патронат?
      Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

     Яка мета патронату над дитиною?
     Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості –вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

      Діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат?
      До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:
– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
– підкинуті, знайдені діти;
– безпритульні діти;
– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю;
– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

      Одночасно під патронат в одну сім’ю влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.

      До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші 14 років, влаштовуються за їхньої власної згоди та згоди патронатних вихователів.

      Який термін перебування дитини в патронаті?
      Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. Рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців. Довший термін перебування дитини додатково оплачується.

      Хто може стати патронатним вихователем?
-громадяни України віком які проживають на спільній житловій площі;
– мають позитивний досвід виховання дітей;
– мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);
– не мають судимості;
– стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
– одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;
– зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;
– пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

      Яку підтримку будуть отримувати патронатні вихователі?
      Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей відповідно до їхнього віку та кількості (заробітну плату більше в розмірі 5 прожиткових мінімумів). Оплата гарантується державною субвенцією до 2026 року.

       На кожну дитину окремо виплачується допомога у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів залежно від віку дитини.

      З сім’ї патронатного вихователя дитина повертається у рідну сім’ю після усунення сладних життєвих проблем, а якщо має право на отримання правового статусу дитини, позбавленої батьківського піклування чи дитини-сироти, влаштовується в родину опікунів, прийомну родину, будинок сімейного типу чи може бути усиновлена кандидатами в усиновлювачі.

      Про більш детальну інформацію про можливість стати  батьками-вихователями чи сімейний патронат Ви зможете дізнатися, звернувшись у службу у справах дітей, сім'ї і молоді Улашанівської сільської ради за адресою: вул. Перемоги, 4, с.Улашанівка Шепетівського району Хмельницької області.

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь