A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Чи можна прийняти до лав Європейського Союзу нашу країну до закінчення війни та чи готовий ЄС до інтеграції з Україною?

Дата: 22.11.2022 13:49
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

     Представники української влади заявляють про те, що Україна до кінця цього року може виконати рекомендації Єврокомісії, які відкриють нам шлях до членства в ЄС. Та чи означає це, що наша мета приєднатись до сім’ї європейських країн не за горами?

     Мета - виконати рекомендації

     За словами глави Офісу президента України Андрія Єрмака метою України є виконання до кінця року всіх рекомендацій Єврокомісії, які є частиною шляху до членства в ЄС.

     «Наша країна має на меті виконати до кінця поточного року рекомендації Єврокомісії, яка є складовою шляху до членства в ЄС, і прагне не гаяти часу», - сказав А. Єрмак.

     Водночас перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що Україна вже виконала частину завдань у рамках проходження євроінтеграційної процедури, і наразі щодо цього тривають три треки у парламенті – це те, що стосується законів про конкурс у Конституційний суд України, про нацменшини і про імплементацію директив у сфері медіа та реклами.

     За його словами за всіма цими треками найближчим часом у парламенті буде друге читання.

     «Тобто, відповідно, ми вже на етапі другого читання, на виході, так би мовити», - заявив О. Корнієнко.

     За його словами різні закони по-різному сприймаються його колегами з опозиції: десь вноситься більше правок, десь - менше.

     «Але працюємо, шукаємо компроміси і рішення у повному контакті та взаємодії з Єврокомісією, Радою Європи і іншими профільними інституціями, щоб Україна дійсно максимально оперативно, до Нового року, виконала своє домашнє завдання, так як ми це і обіцяли на всіх рівнях», - сказав він.

     Своєю чергою віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина оцінила виконання Україною вимог ЄС на 70%.

     «Україна майже на 70% виконала свої зобов’язання за Угодою про асоціацію з ЄС і усвідомлює необхідність виконання всіх юридичних процедур для членства в Євросоюзі», - сказала вона.

     Війна заважає членству

     Влада України вважає, що нашу країну можуть прийняти в члени ЄС попри те, що у нас триває війна.

     Так О. Стефанішина заявила, що Україна може стати членом Євросоюзу, навіть якщо війна не буде остаточно завершена.

     «Я не буду робити ніяких прогнозів за часом, але коли мова йде про членство, то динаміка війни не буде вирішальним фактором. Ми можемо вступити в ЄС навіть у тому випадку, якщо війна не буде остаточно завершена», - заявила вона.

     Вона додала, що Україна і ЄС уклали торгово-політичну угоду, незважаючи на те, що частина територій країни знаходиться під російською окупацією.

     Проте, незважаючи на готовність України вже зараз розпочинати діалог про приєднання до ЄС, навряд чи це станеться раніше 2024 р.

     «Якщо б це рішення залежало виключно від України, то я б могла спрогнозувати, що у 2024 р. Україна могла б почати приєднуватися до ЄС. Але це залежить не тільки від України. Навіть, якщо ми виконаємо угоду про асоціацію, навіть, якщо ми виконаємо всі сім рекомендацій та почнемо переговори про членство, то на кожному цьому етапі нам потрібно буде мобілізувати єдність 27 країн ЄС, і для початку перемовин, і для завершення перемовин, і для приєднання до ЄС, для відкриття фінансування внутрішнього», – зазначила О. Стефанішина.

     За її словами, це означає, що той досвід по отриманню статусу кандидата, який має Україна, треба повторювати багато разів протягом всього періоду до приєднання до ЄС.

    Наразі все залежить не від того, як швидко виконає Україна вимоги ЄС, адже країна може все виконати вже до кінця року, а від політичної волі лідерів ЄС.

     О. Стефанішина сказала, що українська влада хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на цьому шляху.

     «Нам потрібно розуміти, наскільки тривалим і складним буде наш шлях до членства в Європейському союзі, і не лише у переговорному сенсі. Нам дійсно треба буде виконати необхідні складові для приєднання до ЄС. У нас для цього є енергія і бажання. Єдине, чого нам не вистачає, – політичної ясності щодо наступних кроків», - сказала вона.

     Водночас більшість українських експертів вважають, що поки війна триває ЄС не наважиться включити нас до своїх лав.

     Так, на думку Максима Орищака, аналітика компанії «Центр біржових технологій» (ЦБТ) вступити до ЄС із невирішеними територіальними конфліктами буде неможливо. До того ж і в самому ЄС не все гладко. Експерт вважає, що лідери ЄС не зацікавлені приймати щодо нас рішення зараз, за наявності у них внутрішніх політичних конфліктів, міграційних та економічних негараздів.

     Водночас Олексій Кущ, аналітик АЦ «Об’єднана Україна» вважає, що ЄС має прийняте політичне рішення, спрямоване на те, щоб Україна якнайшвидше стала частиною західного світу. Вступ до ЄС має розглядатися в Європі як недопущення війни на континенті в майбутньому, не тієї, яка йде зараз, а більш глобальної.

     Проте, експерт вважає, що спочатку Україні треба завершити війну, а потім починати переговори про приєднання до ЄС.

     «Поки йде війна, я б не педалював питання інтеграції. З євроінтеграційною риторикою потрібно стартувати вчасно. Це має статися наступного дня після закінчення війни в Україні», - вважає експерт.

     На його думку, якщо говорити про це під час війни на тлі зруйнованих будинків, ракетних обстрілів – це призведе до того, що європейські виборці прийдуть до думки, що не можна таку країну приймати до своїх лав, коли вона має конфлікт з небезпечним супротивником.

     За і проти

     Наразі в середині ЄС тривають дискусії щодо того, як швидко Україна має долучитися до Союзу.

     Західні країни, такі як Німеччина та Франція побоюються, що швидке приєднання Києва посилить «східний блок».

     Так у британському виданні The Daily Telegraph з’явилась стаття про те, що у Німеччині існують побоювання з приводу того, що повноцінний вступ України до ЄС призведе до посилення ролі країн Східної Європи. Німеччина з підозрою дивиться на тісні зв'язки Києва з країнами Східної Європи - перш за все, з Польщею - та побоюється, що ці держави, об'єднавшись, значно підірвуть вплив «старих країн», насамперед Німеччини та Франції.

     Також скептично до ідеї повноцінного членства України в ЄС ставляться      Португалія, Іспанія та Греція. Вони побоюються, що частина грошей, яку вони отримували від ЄС може піти на відновлення України.

     Найпослідовнішою в гальмуванні вступу України до ЄС є наша сусідка Угорщина, через непрості відносини між країнами та особливі відносини прем’єр-міністра країни Віктора Орбана з президентом Росії Володимира Путіна.

     Так, угорський єврокомісар Олівер Варгеї не вірить у швидкий вступ України до ЄС.

     «З огляду на велику роботу, необхідну для підготовки до участі у внутрішньому ринку ЄС та багатьох інших важливих сферах політики, вся підготовка до вступу, швидше за все, займе більше часу, ніж рік чи два», – сказав О. Варгеї.

     Проте є й прихильники швидкого вступу України до ЄС. Це ті ж самі країни, які першими офіційно підписали декларації, у яких зобов’язалися підтримати членство України в ЄС. Йдеться про Литву, Латвію, Естонію, Польщу, Словенію, Словаччину, Болгарію, Хорватію та Чехію.

 

Джерело: https://ua.korrespondent.net/articles/4541768-ukraina-do-kintsia-roku-vykonaie-vymohy-yes-schodo-chlenstva


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь