A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

    ПАМ’ЯТЬ ПРО ГЕРОЇВ ЖИВА!

Дата: 20.01.2023 08:28
Кількість переглядів: 336

 

Фото без опису

     Понад вісім років триває боротьба українського народу за незалежність, за право на існування, як народу. Війна змінила життя нашої країни, принесла багато втрат, страшного горя та страждань, вона забрала і продовжує забирати життя українців.  

      Сьогодні, 20 січня, виповнюється 8 років від дня трагічного загибелі нашого земляка – командира 1-ї аеромобільної роти 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України капітана МАРКОВСЬКОГО Володимира Геннадійовича, жителя села Улашанівка. Капітан Марковський віддав своє життя, рятуючи життя підлеглого, у бою з російсько-терористичними угрупуваннями в районі Донецького аеропорту…

       Народився Володя Марковський 11 червня 1988 року в селі Улашанівка Славутського району Хмельницької області, нині Улашанівської територіальної громади. У 2005 році закінчив місцеву загальноосвітню школу села.

       Своє життя наш земляк вирішив пов’язати зі службою в ЗСУ. У 2005 році вступив на аеромобільний факультет Одеського інституту Сухопутних військ, але згодом, у зв’язку з реорганізацією навчального закладу, був переведений до Львівського ордена Червоної Зірки інституту Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету «Львівська політехніка». У 2008 році брав участь у військовому параді на честь 17-ї річниці незалежності України в місті Києві. У 2009 році закінчив Львівський ордена Червоної Зірки інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету «Львівська політехніка» (нині - Національна академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного) за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів».

      З 2009 року служив в 13-у окремому аеромобільному батальйоні 95-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України (в/ч А1910).

       З квітня 2014 року брав участь в Антитерористичній операції на сході України. Його життя трагічно обірвалося 20 січня 2015 року. Командир роти капітан Володимир Марковський разом з іншими військовими евакуйовував поранених, коли раптом поруч впав ворожий снаряд і командир роти загинув.

      8 травня 2015 року у селі Улашанівка Славутського району на фасаді будівлі загальноосвітньої школи (вулиця Шкільна, 10), де навчався Володимир, йому встановлено меморіальну дошку. Нині заклад має назву – Улашанівський ліцей імені Володимира Марковського. Вулицю, на якій проживав Герой, перейменовано на його честь рішенням сесії Улашанівської сільської від 23 грудня 2022 року.

     Наш земляк нагороджений Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року - орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно) та нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

      Пам’ятаймо, яку ціну платять вірні сини України, які проти стоять ворогові!

      Слава Україні! Слава нашим Захисникам! Героям слава!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь