Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області нагадує щодо недопущення харчових отруєнь під час святкування Різдва, Нового року в закладах громадського харчування

Дата: 13.12.2023 15:32
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

                      Нагадування напередодні свят.

  З метою недопущення харчових отруєнь, спалахів гострих кишкових інфекцій під час святкування Різдва, Нового року та інших свят в побуті і в закладах громадського харчування необхідно пам'ятати про причини їх виникнення і профілактичні заходи.      

Нагадую, що харчові отруєння — це захворювання гострого характеру, що виникають після споживання їжі зараженої певними видами мікроорганізмів, або в якій є мікробні отруйні речовини різного походження. Серед харчових отруєнь найпоширенішими є харчові токсикоінфекції, які виникають внаслідок споживання їжі, зараженої деякими видами мікробів (сальмонелами, патогенними серотипами кишкової палички, стрептококами та ін.). Характерною ознакою токсикоінфекцій є те, що вони виникають після вживання їжі, у якій міститься велика кількість збудників хвороб.

Замовникам святкових заходів необхідно особливо ретельно підійти до їх організації  та проведення, а саме:

-Заздалегідь визначити кількість запрошених гостей та співвіднести їх з кількістю     посадочних місць на об'єкті громадського харчування.

-Ні в якому разі не використовувати для харчування запрошених сировину та продукцію, виготовлену в домашніх умовах, особливо торти.

-Категорично відмовитись від допомоги в приготуванні страв та обслуговуванні запрошених осіб без професійної підготовки, які не пройшли гігієнічного навчання, медичний огляд, з відповідними відмітками в особових медичних книжках.

-Закупку та використання сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них  документів, що засвідчують їх безпечність та якість (висновки державно санітарно-епідеміологічної експертизи, сертифікати відповідності, ветеринарні свідоцтва, якісні посвідчення), які повинні надаватись в місцях продажу продукції.

- Заборонити для виготовлення страв використання яєць домашньої птиці та сметани, які не пройшли відповідних лабораторних досліджень на наявність хвороботворних мікробів.

- Утриматись від приготування м'ясних та рибних фаршированих страв, холодців, заливних, паштетів та інших страв, які заправлені майонезом та сметаною.

- Заборонити зберігання сировини та готової продукції без наявності достатньої  кількості холодильного обладнання.

- Не допускати сумісне зберігання сировини та готової продукції в одному холодильнику.

Не допустити виникнення харчових отруєнь легше, ніж їх лікувати. Але, якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі все ж таки з’явилися перші ознаки харчового отруєння — це підвищення температури тіла, озноб, головний біль, блювання, біль у животі, пронос та інше, не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Велику допомогу в діагностиці захворювання медичним працівникам надає термінове дослідження залишків продуктів харчування, які можливо стали причиною отруєння. Тому, прохаємо залишки страв не викидати, а залишати для лабораторних досліджень. Цим Ви допоможете медичним працівникам швидко поставити діагноз і призначити відповідне та вчасне лікування. Запам’ятайте, яким би легким не було харчове отруєння, для організму воно не проходить безслідно.

Підготувала:

Лікар з загальної гігієни

Шепетівського районного управління ГУ

Держпродспоживслужби  в Хмельницькій області                                           Ольга КОЗИРА

 


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь