A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області нагадує щодо недопущення харчових отруєнь під час святкування Різдва, Нового року в закладах громадського харчування

Дата: 13.12.2023 15:32
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

                      Нагадування напередодні свят.

  З метою недопущення харчових отруєнь, спалахів гострих кишкових інфекцій під час святкування Різдва, Нового року та інших свят в побуті і в закладах громадського харчування необхідно пам'ятати про причини їх виникнення і профілактичні заходи.      

Нагадую, що харчові отруєння — це захворювання гострого характеру, що виникають після споживання їжі зараженої певними видами мікроорганізмів, або в якій є мікробні отруйні речовини різного походження. Серед харчових отруєнь найпоширенішими є харчові токсикоінфекції, які виникають внаслідок споживання їжі, зараженої деякими видами мікробів (сальмонелами, патогенними серотипами кишкової палички, стрептококами та ін.). Характерною ознакою токсикоінфекцій є те, що вони виникають після вживання їжі, у якій міститься велика кількість збудників хвороб.

Замовникам святкових заходів необхідно особливо ретельно підійти до їх організації  та проведення, а саме:

-Заздалегідь визначити кількість запрошених гостей та співвіднести їх з кількістю     посадочних місць на об'єкті громадського харчування.

-Ні в якому разі не використовувати для харчування запрошених сировину та продукцію, виготовлену в домашніх умовах, особливо торти.

-Категорично відмовитись від допомоги в приготуванні страв та обслуговуванні запрошених осіб без професійної підготовки, які не пройшли гігієнічного навчання, медичний огляд, з відповідними відмітками в особових медичних книжках.

-Закупку та використання сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них  документів, що засвідчують їх безпечність та якість (висновки державно санітарно-епідеміологічної експертизи, сертифікати відповідності, ветеринарні свідоцтва, якісні посвідчення), які повинні надаватись в місцях продажу продукції.

- Заборонити для виготовлення страв використання яєць домашньої птиці та сметани, які не пройшли відповідних лабораторних досліджень на наявність хвороботворних мікробів.

- Утриматись від приготування м'ясних та рибних фаршированих страв, холодців, заливних, паштетів та інших страв, які заправлені майонезом та сметаною.

- Заборонити зберігання сировини та готової продукції без наявності достатньої  кількості холодильного обладнання.

- Не допускати сумісне зберігання сировини та готової продукції в одному холодильнику.

Не допустити виникнення харчових отруєнь легше, ніж їх лікувати. Але, якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі все ж таки з’явилися перші ознаки харчового отруєння — це підвищення температури тіла, озноб, головний біль, блювання, біль у животі, пронос та інше, не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Велику допомогу в діагностиці захворювання медичним працівникам надає термінове дослідження залишків продуктів харчування, які можливо стали причиною отруєння. Тому, прохаємо залишки страв не викидати, а залишати для лабораторних досліджень. Цим Ви допоможете медичним працівникам швидко поставити діагноз і призначити відповідне та вчасне лікування. Запам’ятайте, яким би легким не було харчове отруєння, для організму воно не проходить безслідно.

Підготувала:

Лікар з загальної гігієни

Шепетівського районного управління ГУ

Держпродспоживслужби  в Хмельницькій області                                           Ольга КОЗИРА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь