Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Конфісковано земельні ділянки, що належали громадянкам російської федерації та республіки білорусь

Дата: 30.05.2024 15:31
Кількість переглядів: 41

 

Фото без опису

Славутським міськрайонним судом Хмельницької області у 2024 році  ухвалено 3 судові рішення про конфіскацію шести земельних ділянок загальною площею 9 га, розташованих на територіях Ганнопільської та Берездівської ОТГ, що належали громадянкам російської федерації та республіки білорусь, задовольнивши позовні заяви, подані Шепетівською окружною прокуратурою в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Встановлено, що громадяни іноземних держав набули у 2018-2020 роках у власність землі сільськогосподарського призначення в порядку спадкування, але проігнорували вимоги Земельного кодексу України і впродовж року не здійснили їх відчуження.

Відповідно до статті 13 Конституції України земля, яка знаходяться в межах території України, є об’єктом права власності Українського народу. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону (стаття 14 Конституції України).

Статтями 81 та 145 Земельного кодексу України передбачено, що землі сільськогосподарського призначення не можуть перебувати у власності іноземних громадян.

У разі, якщо до іноземця переходить право власності на земельну ділянку, яка не може набуватися ним у власність, то така земля підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.

На даний час, Шепетівською окружною прокуратурою забезпечено реальне виконання зазначених рішень судів.

Відтак, землі сільськогосподарського призначення конфісковано у власність держави.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь