БОТУЛІЗМ – НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА

Дата: 03.11.2025 15:27
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

За даними Центру громадського здоров’я за 6 місяців 2025 року в Україні зареєстровано 46 вогнищ ботулізму, в яких захворіло 57 осіб, із них 7 дітей. На превеликий жаль серед захворівших троє людей померли. В жовтні 2025 року в Полонській громаді Шепетівського району зареєстровано випадок захворювання на ботулізм, хвора знаходиться на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії Хмельницької інфекційної лікарні.

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області вкотре нагадує про небезпечність такого харчового отруєння та його наслідки для організму.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико - інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Особливо це стосується вживання домашніх консерв, тушонок, копченостей, в’яленої та сушеної риби, приготовлених в домашніх умовах з порушенням технологічних процесів та гігієнічних вимог.

Збудник Clostridiumbotulіnum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120оС через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Загальноприйняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші не завжди приводять до знищення збудників ботулізму і їх спор і при тривалому збереженні в цих продуктах може утворитися токсин.

Токсин клостридій (ботулотоксин) починає вироблятися тільки без доступу кисню. В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті чи погано оброблені термічно – мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин. Саме такі умови можуть бути при домашньому консервуванні м’яса, риби, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса, птиці.

Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Винятком можуть бути здуті (бомбажні) консерви.

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки. Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Як правило захворювання починається раптово. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів).

Основні симптоми характерні як для багатьох харчових отруєнь – частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно - порушується гострота зору, спостерігається «двоїння в очах», «туман», погано розрізняються предмети. Виникає м’язова слабкість, порушення мови та зміна голосу, з’являється м’язова слабкість і сухість у роті.

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- не вживати бомбажні консерви або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил стерилізації банок та теплової обробки продуктів при приготуванні консерв в домашніх умовах, зберігати в холодильнику чи в прохолодному місці і бажано короткий термін.

Будьте обережні! Прислухайтесь до вищевказаних порад! Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

 


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь