Партизанський рух

Дата: 09.04.2019 14:52
Кількість переглядів: 967

З  перших  днів  окупації  створювались  підпільні  групи  і  партизанські  загони,  які  згодом  перетворилися  в  партизанське  об’єднання  під   керівництвом  А.З.Одухи.  Земля  горіла  під  ногами  фашистів,  летіли  під  укіс  ешелони  з  фашистською  технікою,  військовим  спорядженням,  солдатами  та  офіцерами.  Злітали  у  повітря  залізничні  та  шосейні  мости.  Партизани  громили  поліцейські  дільниці.

Партизани підтримували тісний зв’язок із селянами Волиці і Губелець. Це озлобило гітлерівців і тому вони, полюючи за партизанами, шукали відповідний момент, щоб розплатитися з мирним населенням. І цей момент настав. 21 січня 1943 року на околиці с. Волиця зустрілася група народних месників із загарбниками. Партизани, почувши німецьку мову, відкрили з автоматів стрільбу по німцях. Декількох німців було вбито, а один з них (казали, що то був Лаваль) залишився живий. Він і вчинив лемент. За це гітлерівці вирішили помститися жителям навколишніх сіл, шляхом розправи над ними.

В обласному архіві зберігся документ, що проливає світло на події цих днів. Це оголошення шепетівського гібітскомісара про знищення населення і спалення сіл Волиця і Губельці за допомогу партизанам.

22 січня ніхто не знав що планують карателі. Губельці і Волиця були першими селами на Славутчині, спалені фашистами. Каральний загін в маскхалатах оточив села. В село впускали всіх, а з села нікого. Почалося найстрашніше: крики…постріли…дим…полум’я.

У цей день в с. Волиця фашисти розстріляли 24 сім’ї, із загальним числом загиблих 71 чоловік.

Бог дарував також життя Григорію Даниловичу Царуку, якого малесеньким разом із подушками винесли і кинули сусідам у садок. За це був розстріляний німцями один із мадярів, який був взятий у полон.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь