С\г виробництво у 60-80 роки

Дата: 09.04.2019 17:24
Кількість переглядів: 746

В 1970 р . в селі відбутись загальноколгоспні збори по обговоренню проекту Примірного Статуту сільгоспартілі.   Голова колгоспу Н. В. Товстюк  розповів про проект  Ста­туту артілі,  пригадав, як важко жило­ся миньківським селянам до Великої Жовтневої соціалістичної революції,     скільки  труднощів довелось подо­лати в перші роки колективного госпо­дарювання! Та люди долали їх і дома­гались з року в рік все кращих і кра­щих наслідків господарювання.    У цьому році миньковецькі хлібороби ви­ростили по 27,5 центнера зернових ку­льтур з кожного гектара посіву. Добре зародили цукрові буряки, цикорій, куку­рудза тощо.

Високий рівень технічної оснащенос­ті, союз хліборобів з наукою,  сумління колгосп­ників   - ось що зумовило піднесення колгоспної економіки. На техніч­ному озброєнні господарства  було 24 трак­тори, 12 комбайнів, 20 автомашин, 106 електромоторів, багато плугів, сівалок, культиваторів та іншої техніки.      Кожна доярка доглядала  по 33-35 тварин  і особливого навантаження не відчувала. А все тому, що  на фермі запровадили механізацію  та двозмінну роботу.   Тепер праця доярки  більше стала  схожою на працю робітника промислового підприємства.

Змінилось обличчя Миньківець,   його мешканці. Тепер це — грамотні і культурні люди, пере­важна більшість яких має середню освіту. У кожному домі — телевізори, радіоприймачі, мотоцикли, холодильни­ки, пральні машини  тощо. До послуг членів колгоспу лікарня, лазня, два клу­би, магазини.  Є 3 школи, колгоспний завод.

На честь сторіччя  ленінського ювілею колгоспники  вирішили достроково виконати соціалістичні зобов'язання по виробництву та продажу державі всіх видів сільськогосподарської продукції.

 З  22 липня 1980 року господарство очолив Заєць Іван Михайлович. Цей час ознаменувався позитивними зрушеннями. Люди почали працювати з більшим бажанням, кращим настроєм .

Одним з ключових питань було збільшення виробництва зерна.

Основні грошові надходження давав цикорій, врожайність становила 159-164 цент. з га. Огородня бригада мала 23 га  огороду, вирощували там  пастернак, петрушку, огірки. У 1984 році лишилося 8 жінок, на кожну припадало по 0,68 га  і ці жінки не могли  дати раду такій площі. У 1984 році в тракторній бригаді нараховувалось 27 еталонних тракторів, на кожного з них припадало 98 га  ріллі. Хоч нагрузка  невелика,  та за зміну обробляли 3,3 га.

Ось з такими невеселими фактами закінчилась ХІ п’ятирічка у  колгоспі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь