Славутське відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує: Україна – на порозі старої-нової епідемії поліомієліту

Дата: 02.02.2022 14:41
Кількість переглядів: 357

      Фото без опису

    Восени минулого року в 20 дітей з Рівненської та Закарпатської областей були зафіксовані випадки поліовірусу. Це й стало передумовою для старту кампанії з подолання спалаху поліомієліту в Україні. Станом на 1 листопада 2021 року, лише 73,3 % дітей в Україні отримали планові щеплення від цієї небезпечної недуги, хоча, згідно з рекомендаціями ВООЗ, епідпоказник має складати принаймні 95 %.

       Про стратегію кампанії з подолання спалаху поліомієліту в нашій країні, що стартувала вже 1 лютого, говорили у ході підготовчих онлайн зібрань із представниками Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я та Дитячого Фонду UNICEF. Участь у них взяли й фахівці ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Під час спілкування визначили ролі, функції та зобов'язання всіх структур, задіяних у процесі (регіональних координаторів Центрів контролю та профілактики хвороб, структурних підрозділів з охорони здоров’я місцевих адміністрацій), проаналізували механізми подальшої роботи.

 

Довідково.

       Поліомієліт ? захворювання, що може спричинити невиліковний параліч. Особливо вразливі до нього діти до 6 років. Через низький рівень охоплення щепленнями поліо повернувся в Україну. Це ставить під загрозу кожну невакциновану або не повністю вакциновану дитину. 5–10% паралізованих внаслідок поліомієліту хворих помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи.

       Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб захистити дитину – щеплення. Для формування імунітету до поліомієліту на все життя необхідно 6 доз вакцини. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту у такому віці:

- у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);

- у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

       Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь