Конфісковано земельні ділянки, що належали громадянкам російської федерації та республіки білорусь

Дата: 30.05.2024 15:31
Кількість переглядів: 49

 

Фото без опису

Славутським міськрайонним судом Хмельницької області у 2024 році  ухвалено 3 судові рішення про конфіскацію шести земельних ділянок загальною площею 9 га, розташованих на територіях Ганнопільської та Берездівської ОТГ, що належали громадянкам російської федерації та республіки білорусь, задовольнивши позовні заяви, подані Шепетівською окружною прокуратурою в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Встановлено, що громадяни іноземних держав набули у 2018-2020 роках у власність землі сільськогосподарського призначення в порядку спадкування, але проігнорували вимоги Земельного кодексу України і впродовж року не здійснили їх відчуження.

Відповідно до статті 13 Конституції України земля, яка знаходяться в межах території України, є об’єктом права власності Українського народу. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону (стаття 14 Конституції України).

Статтями 81 та 145 Земельного кодексу України передбачено, що землі сільськогосподарського призначення не можуть перебувати у власності іноземних громадян.

У разі, якщо до іноземця переходить право власності на земельну ділянку, яка не може набуватися ним у власність, то така земля підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.

На даний час, Шепетівською окружною прокуратурою забезпечено реальне виконання зазначених рішень судів.

Відтак, землі сільськогосподарського призначення конфісковано у власність держави.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь