ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Шепетівської окружної прокуратури за І півріччя 2024 року

Дата: 17.07.2024 11:35
Кількість переглядів: 55

 

Статтею 131-1 Конституції України на органи прокуратури покладено виконання трьох функцій, на реалізації яких упродовж поточного року концентрувались зусилля окружної прокуратури.

                                    Підтримання публічного обвинувачення в суді

Упродовж І півріччя 2024 року процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 73 кримінальних провадженнях стосовно 74 осіб, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень.

Процесуальними керівниками окружної прокуратури упродовж 6 місяців 2024 року підтримано публічне обвинувачення в суді у 69 кримінальних провадженнях, в тому числі: у 63 – з ухваленням обвинувальних вироків. З них: у 25 кримінальних провадженнях затверджено угоди про примирення між потерпілим та обвинуваченим, у 24 кримінальних провадженнях затверджено угоди про визнання винуватості.

Зокрема, Шепетівською окружною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього старости одного з сіл Шепетівського району за фактами зловживання службовим становищем та службового підроблення (ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, староста села «розпорядився» майном давно померлих жителів Шепетівського району.

На підставі підроблених посадовцем заповітів третіми особами отримано у приватну власність земельні ділянки.

Вироком Славутського міськрайонного суду затверджено угоду про визнання винуватості, призначено старості покарання у виді 2 місяців арешту із позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування на строк один рік шість місяців, із штрафом в розмірі двохсот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, прокурорами Шепетівської окружної прокуратури до суду направлено обвинувальний акт стосовно двох жителів м. Славута за фактом незаконного придбання, зберігання з метою збуту, а також збуту особливо небезпечних психотропних речовин, вчинених повторно за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 307 КК України).

Встановлено, що 40-річна жінка та її 24-річний спільник розповсюджували особливо небезпечний наркотик PVP наркозалежним методом «з рук в руки».

Наразі обвинувачені знаходяться під вартою, судовий розгляд справи триває.

Також, за публічного обвинувачення Шепетівської окружної прокуратури суд визнав винуватою очільницю сільської ради у незакінченому замаху на розтрату чужого майна (ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191 України). 

Зловживаючи своїм службовим становищем, посадовиця підробила витяги з рішення сесії сільської ради щодо відведення у власність громадян для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки комунальної власності площею 15 га вартістю 963 000 грн.

Її дії вчасно викрито правоохоронними органами.

Вироком Ізяславського районного суду жінці призначено покарання у виді 7 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з використанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 3 роки з конфіскацією усього майна, крім житла.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Крім того,  у червні поточного року до суду скеровано обвинувальний акт відносно заступника директора з фінансово-економічних питань – головного бухгалтера одного з держаних підприємств за фактами заволодіння чужим майном, вчинене повторно у особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем та несанкціонованої зміни інформації, яка обробляється в автоматизованій системі, що заподіяло значну шкоду                              (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 362 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовець домовився з приватним підприємцем про постачання для держпідприємства побутової техніки вартістю понад 896,4 тис грн, за товар розраховувався з каси, а отриманні цінності використав на власні потреби. В електронних відомостях про рух бюджетних коштів зробив відмітку про витрати на закупівлю матеріально-технічних цінностей для підприємства.

Наразі обвинувальний акт перебуває на розгляді у суді.

Організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно закону інших питань під час кримінального провадження, нагляду за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними прокурорами надано слідчим/дізнавачам 29 письмових вказівок, скасовано 14 необґрунтованих постанови про закриття кримінальних проваджень.

Прокурорами прокуратури прийнято участь в розгляді слідчими суддями 6 скарг з питань досудового розслідування.

Упродовж 6 місяців 2024 року прокуратурою погоджено 18 клопотань слідчих про обрання запобіжних заходів підозрюваним особам.

Окрім цього, упродовж І півріччя 2024 року окружною прокуратурою проводилась систематична робота із забезпечення законності при виявленні працівниками поліції фактів готування до вчинення злочинів, розшуку злочинців та безвісно зниклих осіб.

                            Представництво інтересів держави в суді у виключних

випадках і в порядку, що визначені законом

        Упродовж І півріччя 2024 року окружною прокуратурою до суду заявлено 7 позовів про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілих від кримінальних правопорушень на загальну суму 86.2 тис грн. З яких: задоволено 6 позовів на суму 34.2 тис грн, 1 позов перебуває на розгляді в суді.

Окрім того, заявлено 4 позови про конфіскацію 7 земельних ділянок у громадян російської федерації на суму – 287 тис грн, які розглянуто та задоволено. З них, 3 рішення судів виконано у повному обсязі, 1 рішення суду перебуває на виконанні.

Окрім того, до господарського суду Хмельницької області спрямовано 3 позовні заяви в інтересах об'єднаних територіальних громад до                                      суб'єктів підприємницької діяльності про визнання недійсними додаткових угод, стягнення надмірно сплачених коштів за поставлену електроенергію на загальну суму 457 тис грн. Рішеннями судів позовні вимоги прокурора задоволено у повному обсязі.

До прикладу, Шепетівською окружною прокуратурою встановлено, що між КП «Славутська міська лікарня ім. Ф.М. Михайлова» Славутської міської ради та енергопостачальною компанією укладено договір про закупівлю електричної енергії на потреби закладу охорони здоров’я за бюджетні кошти територіальної громади.

Однак під час виконання договору, шляхом безпідставного підписання додаткової угоди, збільшено ціну за електроенергію та зменшено об’єми її постачання.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 16.05.2024 позовні вимоги  Шепетівської окружної прокуратури задоволено.

Відтак, 28.06.2024 енергопостачальною компанією до бюджету територіальної громади міста повернуто 129 тис грн.

Вживались заходи представницького характеру за фактами порушень під час розпоряджень земельними ділянками лісогосподарського призначення.

Зокрема, Шепетівською окружною прокуратурою заявлено 2 позови про скасування державної реєстрації права комунальної власності Улашанівської та Крупецької сільських рад на земельні ділянки лісогосподарського призначення загальною площею 869 га, вартістю 13,48 млрд грн.

Наразі рішення судів реально виконано - право комунальної власності припинено, земельні ділянки лісогосподарського призначення  повернуто з незаконного володіння та зареєстровано за державою в особі Хмельницької обласної державної адміністрації.

Окрім того, окружною прокуратурою, за результатами вивчення щодо виконання органами місцевого самоврядування вимог Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» встановлено, що однією з сільських рад Шепетівського району упродовж 2021-2022 років не виплачувалася одноразова грошова допомога випускникам навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування коштів.

Реагуючи на виявлені порушення ювенальними прокурорами Шепетівської окружної прокуратури заявлено позов до Хмельницького окружного адміністративного суду про визнання такої бездіяльності протиправною та зобов`язання виплатити грошову допомогу статусним дітям.

Рішенням суду позовні вимоги прокурора задоволено.

Відтак, об’єднаною територіальною громадою для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у травні 2024 року виплачено кошти одноразової допомоги на загальну суму 90 234 гривні.

Також, у судовому порядку вжито заходи щодо недопущення відчуження земельної ділянки площею 15,1812 га вартістю 200 млн грн, яка є частиною гідрологічного заказника місцевого значення «Княже озеро».

 

Незмінним пріоритетом в діяльності правоохоронних органів була і залишається протидія корупції.

Так, у квітні 2024 року за публічного обвинувачення прокурорів окружної прокуратури судом визнано винуватим та засуджено 29-річного славутчанина до покарання у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн, за фактом пропозиції службовій особі надати неправомірну вигоду, а також в наданні такої вигоди за невчинення службовою особою в його інтересах дій з використанням наданого  службового становища (ч. 1 ст. 369 КК України).

Встановлено, що у лютому 2024 року з метою уникнення адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, чоловік запропонував неправомірну вигоду правоохоронцям.

Не реагуючи на попередження патрульних про кримінальну відповідальність за такі дії, чоловік не зупинився щодо своїх намірів та надав неправомірну вигоду в розмірі 1700 гривень, розмістивши кошти між водійським та переднім пасажирським сидіннями службового автомобіля.

Також, прокурорами окружної прокуратури забезпечено участь у розгляді 3 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

 

Нагляд за додержанням законів при виконанні

судових рішень у кримінальних провадженнях

та інших заходів примусового характеру

 

Упродовж І півріччя 2024 року окружною прокуратурою до територіальних підрозділів Національної поліції, органів пробації, підрозділів державної виконавчої служби, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру» внесено 5 документів реагування.

 

Забезпечення виконання вимог Закону України

«Про прокуратуру» щодо  інформування суспільства

про свою діяльність

 

У І півріччі 2024 року в засобах масової інформації висвітлено 97 повідомлень про діяльність окружної прокуратури, на виконання ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» надано 6 інформацій в органи влади щодо результатів діяльності окружної прокуратури.

                                                Розгляд звернень громадян

          Упродовж І півріччя 2024 року в окружну прокуратуру від фізичних та юридичних осіб надійшло 45 звернень, з яких 17 звернень вирішено, 28 звернень скеровано для вирішення у інші відомства.

Більшість звернень, які розглянуті окружною прокуратурою стосувалися питань  досудового розслідування у кримінальних провадженнях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь