Запобігти харчовим отруєнням: поради Держпродспоживслужби та МОЗ. Війна не скасовує ризики харчових отруєнь!

Дата: 23.07.2024 11:59
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

1. Плануйте приготування їжі:

 * Не готуйте страви "про запас". Їжу, що приготували, краще вживати одразу. Не залишайте готову їжу за кімнатної температури на більше 2 годин.

 * Зберігайте готові страви гарячими (60°С) до подачі на стіл.

2. Зберігання продуктів під час відключення електроенергії:

 * Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. За таких умов продукти залишаються безпечними:

   * До 4 годин - у холодильнику.

   * До 48 годин - у повній морозилці (24 години - у напівпорожній).

 * У разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, згрупуйте продукти разом у морозильній камері.

 * У холодильнику підтримуйте температуру +4°С або нижче, у морозильній - не вище -4°С.

3. Безпечне вживання їжі:

 * Не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності - викиньте її.

 * Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: м'ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки, якщо вони зберігалися без електроенергії або джерела холоду більше 4 годин.

 * Продукти з температурою не вище +4°С або з крижаними кристалами можна безпечно заморозити повторно або приготувати.

 * Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

 * При зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової.

 * Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

 * Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти.

 * Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С.

 * Використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип'ятінню.

4. Гігієнічні правила:

 * Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу.

 * У разі відсутності води під час вимкнення світла використовуйте спиртовмісні санітайзери для рук або вологі серветки.

 * Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

 * Ретельно вимийте овочі та фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва.

 

Пам'ятайте:

 * Бережіть себе та своїх близьких!

 * Разом ми сильні та обов'язково переможемо!

 

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь