A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Період відбудови і розвитку народного господарства в роки п’ятирічок

Дата: 09.04.2019 15:30
Кількість переглядів: 840

В 1950 році колгосп «Перемога» с. Іванівки було об’єднано з колгоспом імені Петровського с. Пузирки з центром в с. Іванівка. За колгоспом залишилась стара назва «Перемога».  Особливо  швидких  темпів  розвитку набрало громадське господарство після  вересневого  Пленуму ЦК КПРС (1953 рік). В цей час для укріплення  колгоспу  райкомом  партії  був  присланий  головою  правління досвідчений  керівник, комуніст Семенюк Іларіон Трохимович. Партійна організація і правління колгоспу, вміло  розставивши  на відповідальних  ділянках  виробництва  колгоспні  кадри – комуністів і комсомольців і проводячи з ними відповідну роботу, домоглося того, що вже з 1955 року колгосп міцно став на ноги і зайняв одне з перших місць серед колгоспів району.

Поліпшуючи агротехніку с/г культур, колгосп тепер збільшив внесення в грунт місцевих мінеральних добрив, розширив посів квадратно-гніздовим перехрестям і вузькорядним способом, запровадив люпинізацію. На удобреній люпином площі колгосп в 1957 році зібрав урожай пшениці по 25 ц з кожного гектара.

В 1953 році колгосп було електрифіковано, в 1956 -  побудовано вітровий двигун. На колгоспному господарстві виросли нові будівлі: два корівника, розраховані на 200 голів, 5 свинарників – по 550 голів, пташник на 2000 штук птиці.

В 1955 році в колгоспі (с.Пузирки) відкрито торфородовище. В цей час розгорнулося нове житлове будівництво. За дві післявоєнні п’ятирічки в селі було збудовано 32 нових будинки колгоспників. Село було повністю радіофіковане, з’явилася контора зв’язку. До послуг трудівників села постало два клуби на 300 місць (Іванівка, Позирки), дві бібліотеки, створений духовий оркестр. Колгоспом було побудовано баню, три магазини. В 1957 році в селі було відкрито буфет. В селі розташовувався медпункт з двома медпрацівниками, з родильним будинком при ньому.     За  вміле  керівництво і хороші господарські успіхи колгоспу, у зв’язку з 40-річчям Української РСР голова колгоспу Семенюк Іларіон Трохимович був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

В 1959 році колгосп «Перемога» був об’єднаний з колгоспом «Зоря  революції» села Жуків. Центральна садиба колгоспу залишилась в селі Іванівка. Колгосп одержав  назву на честь партійного з’їзду, який в той час проводив свою роботу – ім. ХХІ з’їзду КПРС. Тепер поля колгоспу простяглися на площі 3560  га.

Загалом, з 1953 по 1962 роки колгоспом було побудовано: по бригаді села Іванівка – електростанцію  потужністю на 35 квт., 3 свинарники  на 100 свиноматок з приплодом кожний, конюшню на 150 голів, кормокухню з обладнанням для механічного процесу  кормоприготування, корівники 2 на 150 голів з приплодом, гараж на 14 автомашин, зерносушку з продуктивністю 25 ц. за 1 год., глибинну  скважину для водопостачання ферм, приміщення медпункту, приміщення бані, піднавісів 2 на 600 кв. м., площадку для сушки зерна і його очистки на 380 кв.м, розпочато будівництво клубу на 250 місць з танцювальним і читальним залами, кімнатами для бібліотек  і фойє.

По бригаді  с.Пузирок побудовано: клуб на 100 місць, телятник  на 200 голів, конюшню  на 100 голів, зерносклад  на 3 тис. ц.  зерна, автовагу, піднавіс  для зерна 350 кв.м., площадку  для сушки і очистки зерна на 300 кв.м. На протязі 1957-1959 рр. колгосп за одержання  високих урожаїв зернових культур тричі був учасником Всесоюзної  виставки досягнень в народному  господарстві.

Село повністю  радіофіковане в 1956 році, а електрифіковане в 1961 році. Станом на 1 жовтня 1963 року в селі, крім радіодинаміків, що є в кожній  хаті, 32 сімї колгоспників  та  службовців придбали  радіоприймачі. За останні десять років в селі  побудовано 83 будинки, що становить 25% по відношенню до загальної  кількості житлових  будинків села.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь