A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Освіта на селі

Дата: 09.04.2019 15:45
Кількість переглядів: 732

Перші  згадки про школу в селі Іванівка відносяться до  1860 року. Перші дванадцять років постійного приміщення школа не мала, а містилась у сільській хаті, в одній половині якої жив церковний псаломщик.

Приміщення для школи було побудовано лише в 1872 році на кошти населення. Це була звичайна дерев’яна сільська хата довжиною 10,65 м і шириною 7,1 м, до того ж у цьому  приміщенні була квартира для вчителя з однієї кімнати та кухні.

До 1866 року школа  іменувалась сільською, а в 1866 році перейшла у відання духовенства і стала іменуватись церковно- приходським училищем.  Ремонт  школи  проводився  на кошти населення.

В 1886 році в школі навчалось лише 26 учнів, з яких одна дівчинка. Учителем був виходець із села Янушовка, відставний старший феєрверк Афанасій Артем’єв,  який під час  військової служби навчався у військовому  училищі. В 1888 році число учнів ще зменшилось – в цей час в школі навчалось всього 23 учні.

В 1909 році кількість дітей, що навчались у школі,  збільшилась до 46 учнів,  хоча  дітей віком 8-11 років було 107, що становить 43% охоплення дітей школою. За  шкільною  мережею на 1910 рік передбачалось добудувати ще один комплекс і довести число учнів до 77 чоловік, хоча, як відомо з розповідей старожилів, у ці роки до існуючого приміщення школи нічого не добудовувалось.   

В 1918 році під школу було відведено просторий, мурований, покритий черепицею будинок управляючого. Замість 3-х груп сільської приходської школи,  стало 4 групи початкової школи. Дітей тепер навчало два вчителя з завідуючим школи Найдюком. Майже всі діти села почали відвідувати школу. 

У 1930 році на базі початкової школи була відкрита семирічна прогресивна школа. Всі діти шкільного віку охоплювалися навчанням. Директор школи Сорочинський Степан Григорович прекрасно організовував навчання, поєднуючи його з суспільно-корисною працею в колгоспі. Не забуті були діти-сироти, для них колгосп організував патронат.

В 1933 році відбувся перший випуск Іванівської семирічки. Закінчили школу 15 юнаків і 2 дівчинки. В зв’язку із переїздом директора школи Ковальчука Якова Євдокимовича в іншу область був присланий відділом народної освіти новий директор – математик Ручинський Йосип Францович. 

При звільненні с.Іванівки від німецько-фашистських загарбників вже 15 лютого 1944 року відновила свою роботу семирічна школа. Після трьохрічної перерви діти з великою жадобою до знань сіли за парти, хоча зрозуміло, що  підручників та іншого навчального приладдя і унаочнення не вистачало. А у 1948 році був здійснений перший післявоєнний випуск юнаків і дівчат у кількості 11 чоловік. Серед випускників був колишній директор школи  Скрипник Василь Григорович. Школа зміцніла відповідними кадрами, навчально-виховний процес був піднятий на вищий рівень, навчання поєднувалося з практикою. Директором школи на зміну Котіку М.Т. був призначений Данилюк С.С. 

 В 1952 році семирічна школа була перетворена в середню школу. Перший  випуск  середньої  школи  відбувся в 1955 році, тоді з атестатом зрілості випустилося 33 чоловіка. З другого випуску  -  26 чоловік. В 1957 році  випускників-десятикласників було 23 чоловіка. Всього школа  за  вісім  випусків  (з 1955 по 1962 роки) дала  Батьківщині 221 випускника з середньою  освітою.

Фото без опису

Станом на 01.01.2013 року в Іванівському НВК І-ІІ ст. навчається 65 дітей. На сьогоднішній день директором школи працює Матусець Микола Васильович – гарний педагог, вмілий керівник та творчо розвинута особистість.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь