A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

З ДАВНІХ ДАВЕН ДО ПОЧАТКУ ХХ ст.

Дата: 09.04.2019 16:15
Кількість переглядів: 737

Князь Заславський  Андрій  Юрієвич записав третю частину своїх маєтків Іллі Острозькому (Ілля Острозький був племінником князю), в тому числі і Марачівку. Селяни були хліборобами-кріпаками. Про це відомо з документу Фонд 115, опис 1, ст. 45, де записано: „крестьянских дворов 38,огородников  не получающих надела пахотною землею – 2, тягловых дворов 10”.

В 1769 році Марачівка належала до приходу с. Жуків, але на прохання селян її переведено до приходу с. Бачманівка. В селі було 58 дворів.

Під час проведення реформи частина селян через високі викупні платежі відмовилась від земельних наділів.

Під час викупу на селян припадало землі: “В этом селе приходится на душу 4 десятины 125 сажнев, на нормальный поденной надел 12 десятин 588 сажнев, а платы причитается в год 3 руб. 8 коп. ( из десятины 76 копеек)”…

Селяни села Марачівка, як видно з документів, на оброці не були, а платили по 2 крб. з десятини за оброк. В історичних документах записано Приблизно в 1865 році в с. Марачівка поселилось 18 сімей шляхтичів.

Люди жили в жахливих умовах, в низьких, тісних, напівосвітлених брудних хатинах. Більша частина селян не мала хліба до нового врожаю, одягалися в лахміття. Ні в селі Марачівка, ні в навколишніх селах не було жодного лікувального закладу, жодного медичного працівника.

Тяжкі злидні примушували селян залишити село. Одні їхали в місто, інші шукали щастя за кордоном. За декілька років перед першою світовою війною з села вибуло понад 300 чоловік. Про це свідчать два таких документи:

“Деревня  Марачевка Хоровецкой волости  Заславського уезда на 1906 год число дворов 119, станов 4, число жителів обоего пола 811”.

“В 1911 році в селі Марачівка Хоровецької волості, Ізяславського повіту було 77 дворів, число жителів 499”.

На розоренні селян наживалися куркулі. В селі найбагатшими були Сірук Семен Савкович, Шеренгівський Антон, Базелюк Йосип, Сірук Лукаш, Орловський Йосип, які в особистій власності мали 13-20 десятин землі. Крім них, було ще півтора десятка господарств, які мали по 10-12 десятин землі, вітряні млини, багато худоби, хороший сільськогосподарський інвентар.

До Великої  Жовтневої  Соціалістичної Революції в селі майже не було грамотних.  За історичними документами 1909 року в школі навчалося лише 30 учнів. Майже дві третини дітей школи не відвідували.

Про це свідчить документ, в якому записано: “деревня Марачевка в 1909 г. мала 811 жителів обох статей, число дітей 8-11 років обоего пола 81 чоловік. Марачевская школа в настоящее время имела 30 учеников при введении всеобуча 27, число учителей 1, при введение всеобуча один”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь