A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

РОКИ ВЕЛИКОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ВІЙНИ

Дата: 09.04.2019 16:19
Кількість переглядів: 727

Восени 1941 року фашисти окупували село. За роки війни  гітлерівці вивезли в Німеччину 275 голів худоби, награбованої в населення і в колгоспі, було зруйновано три великі будинки, які були побудовані прикордонними  частинами Радянської Армії. 18 травня 1942 року почалася відправка молоді на каторжні роботи в Німеччину. В Німеччину було вивезено 74 чоловіки  і 70 відправлено на роботи. Під час вивезення молоді в Германію, молодь намагалася втікати.  В кінці листопада місяця 1943 року в селі розташувався партизанський загін  ім. Чапаєва. Загін тримав під своїм контролем шляхи, шкодив ворогові у вивезенні громадської худоби, хліба, чинив диверсії на ст. Славута. Вночі перед 10 грудня 1943 року фашистський загін карателів оточив село. Ранком на центральну вулицю зігнали і вишикували всіх чоловіків. За доносом невідомого провокатора відібрали 13 осіб (в тому числі 2 жінки), які активно допомагали партизанам в харчуванні, одязі, кували коней,  лагодили збрую, ремонтували вози та інше.

Ці особи були відвезені до с. Бачманівка, замкнені в сараї разом з жителями с. Бачманівка і спалені живими. 13 грудня рештки спалених громадян перенесено в с. Марачівка і похоронено на сільському кладовищі, а в 1960 році їм поставлено пам’ятник. Того ж дня 39 чоловік вивезені в концтабори. З них повернулося лише 7 чоловік.

 В боротьбі з фашистами загинуло 51 чоловік, а саме:

47 воїнів одержали нагороди за бойові заслуги. 14 січня 1944 року в Марачівку прийшла Радянська Армія, що гнала німців на захід.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь