A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Період жовтневої революції і громадянської війни

Дата: 09.04.2019 17:18
Кількість переглядів: 689

Піднесення революційного ру­ху в Росії у 1905 році викликало відгук і у жителів села. Вони відмовилися працювати в ма­єтку князя Сангушка, вступи­ли в бій з охоронниками  князів­ського лісу. Викликана із Сла­вути поліція придушила бунт, а організаторів заарештувала і кинула до в'язниці. Це, однак, не зламало волі селян.

Коли   хвилі   революційного   руху   1905-1907 рр.   докотилися   до   села, селяни   повстали проти  панського   гніту.  Очолив   повстання   бідняк   Степан   Сміщук.  Повстанці   палили   панські  садиби,   розправлялися   з   багатіями.   Зламали   загорожу   і   пустили    свою   худобу в ліс, вступивши   в   бійку  з   лісними   стражниками,   внаслідок   чого   було   викликано з   Славути  загін   поліції.   Декілька   селян-зачинщиків   було   заарештовано    і   народний   бунт   при­душений.  Народний   виступ   налякав   князя  Сангушка.  Він    змушений   був   піти   на   деякі  поступки.За  плату  був  дозволений  випас  селянської  худоби  в  лісі,  продаж  ягід,  дров  та  грибів.  Але  це  не  припинило  боротьби  населення,  адже  земля  так  і  залишилась  в  поміщиків,  про  неї  селянин  міг  тільки  мріяти.

У 1917 році  після вбивства Сангушка  миньківчани першими у районі створили земельний комітет, який розділив між селянами землю князя і майно його ту­тешнього маєтку. Миньківці  -  панський маєток пана Матрошевського -  після 1917 року перейшов в руки земельного комітету. Його очолив Косік  Пилип  Іванович.  Комітет  в складі Сміщука Степана,  Сироїжко Олексія,  Гребіня Григорія та Гребіня Якова   розподіляв між селянами князівску та панську худобу, будинки, сільськогосподарський реманент та інше майно.  Бідняки  стали господарями своєї долі.

В роки громадянської війни та іноземної інтервенції село окуповували німці, петлюрівці, білополяки. Прагнули встановити старий лад, лишити  й надалі селян без землі. Але радянська влада утвердилась у Миньківцях.

Багато селян с.Миньківець бились за радянську владу. Власюк  Іван  Гнатович, активний учасник в боротьбі за молоду радянську владу, пройшов всі фронти громадянської війни.

В кінній армії служив Брославець Григорій, загинули на фронтах Костишин Кирило, Столяр та інші. Розстріляні  білополяками за участь у партизанському русі Черняк Антон,  Вітер Микола Власович, Баланчук Захар Власович,  Баланчук Захар Гнатович,  Косік Дмитро.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь