Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Село в період колективізації

Дата: 09.04.2019 17:19
Кількість переглядів: 721

Після закінчення громадянської війни в селі міцно утвердилась радянська влада. На чолі сільської Ради  став Дейкалюк Антон, який декілька років до цього працював в м.Одесі і був членом Комуністичної партії.  В 1922 р. був створений комітет незаможних селян, головою якого став Кунець Семен Григорович. Куркулі вели боротьбу проти перших організаторів радянської влади. Вони видали Дейкалюка Антона для банди Тютюнника, яка проходила через село в 1922 році.

В кінці 1924 року н а  посьолку Романіни була створена перша комсомольська організація. До її складу увійшли: Боровічко Євген (секретар), Ямний Йосип, Брославець Сергій, Рахлінський Олександр,  Ефімовський Микола, Рахлінська Софія, Пашінський Франко.

Комсомольці вели політмасову роботу і створили драмгурток.  Влітку 192 6  року до Романінської комсомольської організації були прийняті з села Миньківець Кривенок Надія, Кушнірук Марія і Кук  Гн а т.

В кінці 1925 року в с. Миньк і в ц ях створена комсомольська організація, секретарем якої став Брославець Сергій Іванович.   Комсомольці допомагали ліквідовувати неписьменність в селі. Працювала семирічна школа,  працював  медпункт,  в якому був   один фельдшер.

В 1925 - 1926 роках пройшов землеустрій, за яким  роздавалась земля на душу населення. Частину господарств виділено на  хутори. Так  було створено Хутір - Шевченко, Хутір -- Рудня, Хутір – Синяви.  Але в період колективізації в 1929 - 1930 роках хутори  Рудня і Синяви були  об’єднані з с. Миньківці. Працюючи на своїх ділянках, селяни одержували низький урожай, він становив всього   4, 9  ц з гектара.

У 1929 році партія послала у Миньківці одного із двадятип’ятитисячників комуніста Андрія Боярчука,  який з місцевими комуністами став готувати село до колективізації. В тому ж році  був утворений в селі колгосп .

Першим  головою був Гн а т  Кушнірук. Куркулі сміялися н а д  першими кроками колгоспників,  старались перешкоджати господарювати. Переслідували активістів, вбивали кращих людей, знищували посіви.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь