A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Роки Великої Вітчизняної війни

Дата: 09.04.2019 17:20
Кількість переглядів: 795

Почалася Велика Вітчизня­на. Понад 400 миньківчан піш­ли на фронт, а в селі і приле­глих до нього лісах діяло пар­тизанське підпілля. Перші під­пільники Макар Черняк, Сер­гій Миронюк і Василь Черняк зі своєю групою ввійшли до складу партизанського загону імені Кармалюка. Населення активно допомагало месникам: влаштовувало в селі явочні квартири, розповсюджувало ли­стівки, слідкувало за пересу­ванням гітлерівських військ.

У 1943 році гітлерівці тричі влаштовували в Миньківцях розправи і погроми. В січні 50 есесівців і поліцаїв робили об­лаву на партизан. Але їх в селі не було. Тоді гітлерівці по-звірячому розстріляли трьох жінок і тринадцять дітей.

В ніч на 14 грудня знову об­лава, на цей раз — на спів­чуваючих партизанам і підпіль­никам. Карателі знову залиши­ли страшний кривавий слід. Вони схопили Василя Скрипнюка, Олену Косік і Степана Дудара, довго їх били, потім взяли за руки і ноги й кинули у вогонь. А запідозрених у зв'язках з партизанами важко поранених Таїсу Баланчук і Андрія Косика повезли в Сла­вуту і там розстріляли.

Село Миньківці було під тягарем німецько-фашистської окупації близько трьох років (2 роки 6 місяців, 21 день). В зв’зку з тим, що село оточене лісом, починаючи з весни 1942 року тут зароджується партизанське підпілля.

  В м. Славуті військовий лікар  Ф.М. Михайлов організував підпільну групу. З групою Михайлова були зв’язані підпільники с. Миньківець Черняк Василь Михайлович, Черняк Макар Михайлович, Миронюк Сергій. Група готовила діючий партизанський загін. Через місцевих зрадників від рук гестапівців в м. Шепетівці загинули підпільники: Ефімовський Олексїй, Рахлінський Олександр Гнатович, Косік Антон Іванович,Черняк Василь   Михайлович, Кушнірук Гнат, Черняк Макар Михайлович, Дудар Степан,  Дейкалюк Василь.

Після страти керівника групи  Ф.М. Михайлова група переросла  в загін ім.Михайлова, а потім у з’єднання партизанських загонів ім. Михайлова. Керівництво групою ім. Михайлова очолив учитель Антон Захарович Одуха. Розташована група була у лісі близько сіл  Миньківці, Романіни. Першими учасниками групи були  Одуха А. 3.,  Кузовков Г. В.,  Артамонов А., Петров М., Кочатков (він же "Зайченкои), Перепилицін, Дівак І.Т.,  Лагутенко С.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь