Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

С\г виробництво у 60-80 роки

Дата: 09.04.2019 17:24
Кількість переглядів: 736

В 1970 р . в селі відбутись загальноколгоспні збори по обговоренню проекту Примірного Статуту сільгоспартілі.   Голова колгоспу Н. В. Товстюк  розповів про проект  Ста­туту артілі,  пригадав, як важко жило­ся миньківським селянам до Великої Жовтневої соціалістичної революції,     скільки  труднощів довелось подо­лати в перші роки колективного госпо­дарювання! Та люди долали їх і дома­гались з року в рік все кращих і кра­щих наслідків господарювання.    У цьому році миньковецькі хлібороби ви­ростили по 27,5 центнера зернових ку­льтур з кожного гектара посіву. Добре зародили цукрові буряки, цикорій, куку­рудза тощо.

Високий рівень технічної оснащенос­ті, союз хліборобів з наукою,  сумління колгосп­ників   - ось що зумовило піднесення колгоспної економіки. На техніч­ному озброєнні господарства  було 24 трак­тори, 12 комбайнів, 20 автомашин, 106 електромоторів, багато плугів, сівалок, культиваторів та іншої техніки.      Кожна доярка доглядала  по 33-35 тварин  і особливого навантаження не відчувала. А все тому, що  на фермі запровадили механізацію  та двозмінну роботу.   Тепер праця доярки  більше стала  схожою на працю робітника промислового підприємства.

Змінилось обличчя Миньківець,   його мешканці. Тепер це — грамотні і культурні люди, пере­важна більшість яких має середню освіту. У кожному домі — телевізори, радіоприймачі, мотоцикли, холодильни­ки, пральні машини  тощо. До послуг членів колгоспу лікарня, лазня, два клу­би, магазини.  Є 3 школи, колгоспний завод.

На честь сторіччя  ленінського ювілею колгоспники  вирішили достроково виконати соціалістичні зобов'язання по виробництву та продажу державі всіх видів сільськогосподарської продукції.

 З  22 липня 1980 року господарство очолив Заєць Іван Михайлович. Цей час ознаменувався позитивними зрушеннями. Люди почали працювати з більшим бажанням, кращим настроєм .

Одним з ключових питань було збільшення виробництва зерна.

Основні грошові надходження давав цикорій, врожайність становила 159-164 цент. з га. Огородня бригада мала 23 га  огороду, вирощували там  пастернак, петрушку, огірки. У 1984 році лишилося 8 жінок, на кожну припадало по 0,68 га  і ці жінки не могли  дати раду такій площі. У 1984 році в тракторній бригаді нараховувалось 27 еталонних тракторів, на кожного з них припадало 98 га  ріллі. Хоч нагрузка  невелика,  та за зміну обробляли 3,3 га.

Ось з такими невеселими фактами закінчилась ХІ п’ятирічка у  колгоспі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь