Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Заснування села. Походження назви

Дата: 09.04.2019 17:50
Кількість переглядів: 2253

В глибині століть губиться дата заснування села. В різних документах наводяться неоднакові свідчення. В праці «Історія міст і сіл України. Хмельницька область» ця дата - 1620р., а в « Акті від 31 грудня 1520р.» вказано, що село вперше згадано під назвою Цьвитохи як маєток княгині Єлени, жінки князя Івана Заславського. В даному документі говориться про те, що князь Костянтин Іванович Острозький пропонує княгині Єлені Заславській передати маєток Цьвитоху, жителів, угіддя, двори та худобу як відшкодування за вирубку княгинених лісів (збереглася топонімічна назва берега річки Цвітоха «Лєня», де, за народними переказами, любила купатися княгиня). Територія сучасної Цвітохи, як і Славутського району, була заселена ще в період неоліту.

В районі підпорядкованого Улашанівській сільській раді села Ташки є курганний могильник бронзової доби; там проводилися археологічні розкопки і було знайдено речі неолітичної доби: долота, скребачки, рубила з каменю.

Назва села - “Цвітоха” - єдина на всю Україну. Трактують її доволі однозначно - від слів “цвіт”, “цвісти”. Але деякі старожили наводять легенду про якогось князя Цвіта, який ніби поселився тут першим.

 Село Цвітоха складається з чотирьох частин, топонімічні назви яких дуже давні. Це Шлях, Село, Рудня та Забродок. Існує також багато топонімічних назв урочищ, кутків села, полів та лісів. Майже всі ці назви пов’язані з історією села, життям та діяльністю наших предків-цвітошан. Отже, в селі є такі топоніми: Маханів Ріг, Головки, Голови, Марусова долина, Горожений Дуб, Грабова Буда, Багенце, Тартачки, Микитова Береза, Бошова долина, Грушова, Бубровини та ін. Цвітошани дали назву і лісам, які з давніх-давен тісним кільцем оточують село.

Фото без опису

Це Каменещина, Соснина, Дубина та інші. З багатьма із цих місць пов’язано багато легенд. Зокрема, Бошову долину старі люди називають “нечистим місцем”, бо там бачили русалок, які гойдалися на вітках дерев, віз, який котився без коня. Також вважають, що там людину водить блуд.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь