A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Роки Великої Вітчизняної війни

Дата: 09.04.2019 17:55
Кількість переглядів: 777

Вже на початку липня 1941 року частини Червоної армії після важких боїв з гітлерівськими загарбниками залишили Славуту та район. Настали чорні дні кривавого режиму, терору і грабежу. Але не скорились гітлерівцям жителі наших сіл: під час війни тут діяла партизанська організація, яка згодом влилася до загонів імені Куйбишева і Кармелюка. У Ташках виникла підпільна група, керівника якої, Власюка, у 1943 році було заарештовано.

Чітко зберегли в своїй пам’яті ті важкі дні старожили села.

 

Із спогадів Антоніни Семенівни Тарасюк: “ Німецькі солдати йшли із Славути на Шепетівку, їхали танки. Дуже багато німців було в селі, стояли машини і танки. В лісах були партизани, які підривали поїзди. Одного разу партизани вбили двох німців і за це було покарано людей, їх кожну ніч закривали в церкві як заручників. На початку війни можна було забирати з полону родичів- українців. Я їздила в місто Хелм по свого чоловіка Івана Павловича Тарасюка; відпускали по документу лише когось одного - брат чоловіка також дуже просився, але його забрати не дозволили».

 

З цвітошан в партизанах були: Іван Мазяр, Василь Демчук (загинули) .

         В Німеччину з села вивезли: Віру Ільчук, Віру Третяк, Ольгу Остапчук, Марію Суконову, Євгенію Паламарчук.

Комендантом села був Василь Власюк. Він врятував від смерті жінку, голову сільради, яку німці хотіли повісити.

Під час визвольних боїв за село загинуло багато червоноармійців. Жінки хоронили їх на городах. Серед них був Черкасенко, на честь якого названа одна з вулиць села.

На залізничному перегоні Цвітоха - Кам’янка, Цвітоха - Погоріла , Цвітоха - Шепетівка партизани здійснювали диверсії, пускаючи під укіс ешелони з живою силою, технікою, озброєнням противника.

7липня 1943 року була диверсія на залізниці між станціями Кам’янка - Цвітоха під керівництвом А.Хоменка. Склад групи: Дивак, Бусигін, Шевцов, Бабанов. Знищено паровоз і вісім вагонів з живою силою противника. 13 липня 1943 року диверсія на залізниці Кам’янка - Шепетівка. Знищено 1 паровоз і 11 вагонів з технікою, що йшли на фронт. 21 липня 1943 року диверсія на залізниці між станціями Цвітоха - Погоріла о 11 год. Склад групи: Хоменко, Дивак, Шевцов, Андросов, Шинкарук, Руденко. Знищено один паровоз, 8 вагонів, підйомний кран, вбито 50 чоловік, поранено 35. 25 липня 1943 року диверсія на залізниці Кам’янка - Шепетівка о 22.30, склад групи: Дивак, Руденко, Кравчук. Знищено 1 паровоз, 9 вагонів з артилерійським озброєнням. 31 липня 1943 року диверсія на залізниці між станціями Шепетівка і Цвітоха. Знищено 1 паровоз, вбито 253 чоловіки, поранено 162 німецьких солдати, 12 офіцерів.

Славутчину звільняли частини і з’єднання 230- го стрілкового корпусу генерал-майора Н.А.Чумакова 60-ї армії під командуванням генерал- полковника І.Д.Черняхівського. Перші села Славутського району почали звільняти з 11 січня 1944року, а Цвітоху - лише 28 січня 1944 року.  На фронтах війни загинуло 214 цвітошан , кам’янчан, ташенців. 98 чоловік за бойові подвиги були нагороджені орденами і медалями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь