A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Інформація пасічникам:

Дата: 11.06.2019 13:01
Кількість переглядів: 1512

Порядок проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків с/угідь пестицидами.

Керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:

1. Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, для чого необхідно у ветлабораторію здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань.

2. Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки (Додаток 1), а у випадку кочівлі - у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Додаток 2) (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).

3. Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

4. При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

5. За три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників (населення) цієї місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

6. В разі не дотримання вимог керівник несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11.ДСП 8.8.1.2.001-98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96, № 382.

Окрім того у випадку отруєння бджіл необхідно провести такі дії:

1. Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові й пергові рамки, особливо зі свіжо принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.

2. Сім’ї бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють.

3. Створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб в склад якої входять:

- представник сільгосппідприємства, що проводило обробіток;

- представник ветеринарної медицини;

- представник інспекції захисту рослин;

- спеціаліст санітарно-епідеміологічної станції;

- представник селищної ради або депутат селищної ради;

- господар пасіки та декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл.

4.  Протягом 24 годин зібрати зразки загинувших бджіл, шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.

5. Відбирають зразки загинувших бджіл, шматочок щільника (15x15) з свіжо принесеним нектаром та квітковим пилком. У кожний відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини, яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору, засвідчені підписами членів комісії.

6. Складають акти проведеної роботи, які отримують всі члени комісії (окрім свідків).

7. Зразки відібраних проб загинувших бджіл, меду, перги разом з складеним актом направляють в Хмельницьку регіональну лабораторію Держпродспоживслужби за адресою м. Хмельницький вул. Сіцінського, 26 (кожен пасічник користується послугами лабораторій за місцем проживання).

8. Зразки проб відібраних рослин з поля, де проводився обробіток разом з актом направляють в міжобласну контрольно-токсикологічну лабораторію.

Зібрані документи направляють до суду.

Порядок розроблено відповідно до Державних санітарних, Державних ветеринарних правил, Закону України «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин» та Закону України «Про бджільництво».

 

 

ПАМЯТКА ПАСІЧНИКАМ

ДІЯ №1

В ОБОВ’ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ ПРОВОДИТЬСЯ РЕЄСТРАЦІЯ ПАСІКИ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАНИЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ АБО ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ У МІСЦЕВИХ ДЕРЖАВНИХ АДМІНІСТРАЦІЯХ (РДА) АБО У СІЛЬСЬКИХ, СЕЛИЩНИХ, СІЛЬСЬКИХ РАДАХ, ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ ОДИН РАЗ В РІК ЗАСНУВАННЯ ПАСІКИ

(ч, 3 ст.13 Закону України «Про бджільництво» п.п. 2,3 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України І Української академії аграрних наук за №184/82 від 20.09.2000)

 

ДІЯ №2

ОБСТЕЖЕННЯ ПАСІКИ ФАХІВЦЯМИ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРІЇ  ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ОБЛАСТІ

(ч, 1 ст.13 Закону України «Про бджільництво» п.п. 4 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політикиУкраїни І Української академії аграрних наук за №184/82 від 20.09.2000)

На даному етапі пасічник повинен, звернутися до міського /міськрайонного/ міжрайонного управління головного  управління Держпродспоживслужби, яким проводиться відбір патологічного матеріалу пасіки, здійснюється його аналіз та робиться відмітка: у ветеринарно-санітарному паспорті пасіки

ДІЯ №3

ОТРИМАННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО ПАСПОРТУ ПАСІКИ

(ч.1 ст.13 Закону України «Про бджільництво»,  п.п. 5 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України І Української академії аграрних наук за №184/82 від 20.09.2000)

Ветеринарно-санітарний паспорт видається шляхом його заповнення фахівцями управління ветеринарної медицини згідно Наказу №184/82 від 20.09.2000 року.

Цим же наказом передбачена форма ветеринарно-санітарного паспорту, в якому зазначаються дані власника пасіки, характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторні дослідження, кількість бджолосімей та інше

ДІЯ №4

РОЗМІЩЕННЯ ПАСІКИ ФІЗИЧНИМИ ТА ЮРИДИЧНИМИ ОСОБАМИ НА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНКАХ, ЯКІ ЇМ НАЛЕЖАТЬ, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ВІДПОВІДНО ДО САНІТАРНО-ВЕТЕРИНАРНИХ ПРАВИЛ; РОЗМІЩЕННЯ ПАСІК НА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНКАХ ІНШИХ ВЛАСНИКІВ АБО КОРИСТУВАЧІВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ

(ст. 15 Закону України «Про бджільництво», Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб ї отруєнь бджіл, затверджена Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за №9 від 30.01.2001 року)

З метою недопущення конфліктних ситуацій та налагодження плідної роботи з аграріями, у випадку розміщення пасіки на земельних ділянках сільгоспвиробника, рекомендовано звернутись до нього із заявою згідно Зразка № 2. Потім рекомендовано проінформувати агровиробника, органи місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та екологічної інспекції про місце та період розташування пасіки (Зразок №3).

Крім того, рекомендовано пасічнику та аграрію користуватись автоматичною інформаційною системою Grand Expert, попередньо зареєструвавшись безкоштовно на даному електронному ресурсі (www.grand.expert) За допомогою даного ресурсу здійснюється автоматичне оповіщення про плануємі агрохімічні роботи аграрієм. Майбутнім пріоритетом роботи пасічника та аграрія є укладення угод про запилення.

ДІЯ № 5

ІНФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОУПРАВЛІННЯ, ЗЕМЛЕВЛАСНИКА ТА УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРІЇ ПРО ПЛАНУЄМЕ МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ (КОЧІВЛЮ) ПАСІКИ

Якщо пасічник ЗДІЙСНЮЄ КОЧІВЛЮ; бджілрекомендовано проінформувати органи, місцевого самоврядування і агровиробника про плануєме місце та період кочівлі пасіки (Зразок №4).

У випадку, якщо кочівля короткочасна та неможливо встановити агровиробника, поблизу земельних ділянок якого розміщено пасіку, на точку необхідно залишити контактні, дані пасічника (номер телефону,П.І.Б.)До заяви рекомендовано долучити викопіювання із публічної кадастрової карти України, яка розташована в електронному вигляді у вільному доступі (map.land.gov.ua), на якій пасічнику самостійно навести місце розташування кочової пасіки.

ДІЯ № 6

ПЕРЕВЕЗЕННЯ (КОЧІВЛЯ) БДЖІЛ НА МЕДОЗБІР ТА ЗАПИЛЕННЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПА ПІДСТАВІ ДОВІДКИ АБО ВЕТЕРИНАРНОГО СВІДОЦТВА НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ БДЖОЛОСІМЕЙ, ВИДАНІ УПРАВЛІННЯМ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРІЇ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖІІРОДСДОЖИВСЛУЖБИ

(п. 3.5. Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб ї отруєнь бджіл, затверджена Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за №9 від 30.01.2001 року)

 

ДІЯ №7

РОЗТАШУВАННЯ ПАСІКИ НА МІСЦЕВОСТІ

(Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб ї отруєнь бджіл, затверджена Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за №9 від 30.01.2001 року)

 

Розташування пасіки на місцевості стаціонарної/кочової, проводиться згідно Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл від 30.01.2001 року за № 9.

З метою недопущення конфліктних ситуацій; між пасічниками (добросусідство, виставлення пасіки на перельоті тощо), рекомендовано через. органи місцевого або безпосередньо пасічнику особисто  спілкуватись з іншими  пасічниками, розташованих по сусідству. Ефективна комунікація пасічників проводиться у форматі громадських об’єднань пасічників

 

ДІЯ №8

 

ІНІЦЮВАННЯ ПАСІЧНИКОМ ПЕРЕД СІЛЬСЬКОЮ, СЕЛИЩНОЮ РАДОЮ АБО ОБ’ЄДНАНОЮ ТЕРИТОРІАЛЬНОЮ ГРОМАДОЮ ПРО СТВОРЕННЯ ПОСТІЙНО- ДІЮЧОЇ КОМІСІЇ ЗПИТАНЬ БДЖІЛЬНИЦТВА,

В ТОМУ ЧИСЛІ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ

ЧЛЕНИ КОМІСІЇ

- ВЕТЕРИНАРНИЙ ЛІКАР;

- АГРОНОМ СУБ’ЄКТУ ГОСПОДАРЮВАННЯ (за бажанням);

- ПАСІЧНИК;

- ПРЕДСТАВНИК СІЛЬСЬКОЇ/СЕЛИЩНОЇ РАДИ АБО ГРОМАДИ (ЗЕМЛЕВПОРЯДНИК);

- ДЕПУТАТ РАДИ/ГРОМАДИ

(п. 4.1, Інструкції по профілактиці отруєння бджіл  від 14.06.1.989 року, затверджена Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 року)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь