A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Славутська міжрайонна прокуратура інформує:

Дата: 24.09.2019 09:21
Кількість переглядів: 1022

Фото без опису

 

Таємне викрадення чужого майна (крадіжка), кримінальна відповідальність за скоєння якого передбачена ст. 185 КК України, є найпоширенішим злочином проти власності.

Зниження життєвого рівня населення, безробіття, відсутність регулярних виплат заробітної плати, слабкість соціального захисту населення і, як наслідок, зростання частки незаможних та незайнятих елементів, потенційно готових до скоєння злочинів проти власності, відсутність коштів, необхідних для забезпечення захисту об'єктів від злочинних посягань тощо, - ось далеко не вичерпний перелік причин, що призводять до крадіжок чужого майна.

Крадіжки з року в рік становлять значний відсоток від загальної кількості вчинюваних на території Славутчини злочинів.

За своїм характером крадіжки дуже різноманітні: з квартир, гаражів, інших підсобних приміщень, де зберігається приватне майно громадян, з магазинів, складів, приміщень різних установ, а також кишенькові крадіжки, крадіжки транспортних засобів (велосипедів, мотоциклів, автомобілів), худоби, продуктів сільського господарства та інші.

Різноманітні також способи вчинення цих злочинів. Нерідко злочини вчиняються шляхом використання ключів, покладених господарями в умовленому місці.

Більше половини крадіжок з проникненням відбувається зі зломом. Для цього використовуються металеві прути, монтування, стамески, викрутки, а іноді й спеціально виготовлені «фомки». За допомогою цих предметів злочинці зривають навісні замки, віджимають та розсовують прути грат на вікнах і дверях.

Непевним для захисту від злодіїв є металопластикові вікна та двері, які легко видавлюються за допомогою підручних засобів.

Потерпілі громадяни при цьому зазнають великої матеріальної і фінансової шкоди. Що ж  викрадають із квартир злодії? Найчастіше  – гроші, коштовні вироби, відео, фото-апаратуру, електроінструменти, а також комп’ютерну техніку, мобільні телефони.

Проте, сьогодні не нехтують нічим, навіть продуктами харчування та алкогольними напоями з продуктових магазинів.

Але в першу чергу злодія цікавлять особи, які мають значну суму іноземної валюти, імпортні речі.

Правоохоронцям у поточному році вдалося розкрити значну кількість крадіжок, вчинених як у минулі роки, так і в поточному році.

Так, до суду упродовж січня-вересня 2019 року спрямовано 77 обвинувальних акти по обвинуваченню винних осіб у крадіжках, значна частина з яких –посягання на приватну власність, вчинені з проникненням у житло, інші приміщення чи сховища.

Процесуальними прокурорами Шепетівської місцевої прокуратури за місцем дислокації у м. Славута підтримано у судах та судом розглянуто з винесенням вироків у 62 кримінальних провадженнях вказаної категорії, ще 15 обвинувачених очікують на покарання.

Водночас, сплановані й добре підготовлені крадіжки розкрити надзвичайно важко, злодії тривалий час можуть уникати відповідальності, нерідко «гастролюючи» по країні. 

Запобігти злочинам проти власності в певній мір допоможе пильність власників у збереженні свого майна.

Натомість їх розкриття, зважаючи, що ці злочини вчиняються таємно, у значній мірі залежить від громадянської позиції кожного з тих, кому щось стало відомо про вчинені або ті, що готуються, злочини.

 

Прокурор Шепетівської місцевої прокуратури                І.М.Гучинська

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь