A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ВІДНОВНЕ ПРАВОСУДДЯ ДЛЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

Дата: 13.04.2021 08:58
Кількість переглядів: 780

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

Неповнолітні нерідко вдаються до правопорушень під негативним впливом найближчого оточення – сім’ї, однокласників, приятелів. Подекуди це мікросередовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок. Щось вкрасти, вдарити перехожого, розбити вітрину. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя.

Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків з суспільством. Це і є відновне правосуддя.

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» поширений на всю територію України. Він реалізується на базі системи надання безоплатної правової допомоги. Спільний наказ про продовження та поширення на національному рівні принципу відновного правосуддя для неповнолітніх, які є вперше підозрюваними у вчиненні злочинів невеликої або середньої тяжкості підписали Міністерство юстиції України та Офіс Генерального прокурора.

За окремими оцінками, втілення такого проекту по всій Україні дає можливість вивести з-під кримінального переслідування понад 1,5 тисячі дітей.

Суть програми відновлення – дати дитині другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень. За понад рік реалізації пілотного проєкту ювенальними прокурорами до цієї програми вже залучено 137 підлітків. Щодо 60 дітей вже прийнято позитивні рішення суду щодо звільнення від кримінальної відповідальності.

Головна мета програми відновного правосуддя для неповнолітніх – максимально раннє виведення дітей із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.

Ця програма застосовується за чотирьох умов.

Перша – наявність потерпілої сторони. Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання ним факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

У разі отримання згоди сторін прокурор пропонує їм заповнити заяву про участь у Програмі відновлення для неповнолітніх, та згоду на обробку персональних даних. Наступним кроком є передача справи та інформації про правову кваліфікацію кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється неповнолітня особа, до Регіонального центру з надання БВПД..

Зі свого боку Регіональний центр з надання БВПД приймає рішення про застосування Програми, видає відповідне доручення адвокату, включеному до Реєстру адвокатів, які надають БВПД, та які пройшли навчання з базових навичок медіації/посередництва.

Наступний етап – забезпечення проведення медіації/премедіації з посередником і учасниками програми. Посередник на зустрічі зі сторонами роз’яснює їм процедуру Програми, її наслідки, надає можливість сторонам дійти згоди щодо умов угод. У разі відмови сторін від укладення угоди – інформує про це Регіональний центр.

Для визначення заходів, що можуть бути передбачені в угоді, а також отримання консультативної підтримки Регіональний центр укладає меморандуми про взаємодію та формує робочу групу з реалізації проекту на рівні регіону із залученням ключових учасників.

Комплексний підхід у цьому напрямку має велике значення враховуючи виклики, які існують при реалізації вказаного проекту. І тут дуже важлива кроссекторальна співпраця між інституціями, дотичними до сфери захисту дітей, оскільки без ефективної комунікації та залученості зацікавлених сторін досягти позитивного результату та вивести дитину із системи кримінального правосуддя буде неможливо. Зокрема, соціальними службами, громадськими організаціями, правоохоронними органами та ін. І саме система надання БПД з її можливостями здатна забезпечити міжінституційну взаємодію, яка дуже важлива особливо при виникненні питань, які вирішити без залучення інших зацікавлених сторін вкрай складно.

 

І.О. Панасюк

В.о. начальника відділу

«Славутське бюро правової допомоги»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь