Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

У МИНЬКІВЦЯХ ВІДСВЯТКУВАЛИ ДЕНЬ СЕЛА

Дата: 19.08.2021 22:07
Кількість переглядів: 1666

Фото без опису

 

 

Сьогодні, 19 серпня, у День Преображення Господнього на території Миньковецького СБК панувала святкова та доброзичлива атмосфера – миньківчани святкували День села та 30-ту річницю Незалежності України.

День села – це особливе свято для тих, хто тут народився і живе, хто приїхав щоб залишитись тут назавжди.

Історія села сягає у сиву давнину. Її творили щирі, добрі, працьовиті селяни і саме любов до маленької батьківщини не дала їм покинути рідні місця.

Для місцевих жителів цей день – був ще одним приводом зібратися разом, поспілкуватися, послухати музичні композиції, подивитися на виступи односельчан, порадіти їхнім творчим успіхам.  

Сільський голова Микола Гизимчук завітав на свято та щиро привітав миньківчан із Днем села, а також прийдешніми державними святами – Днем Державного Прапора та Днем незалежності України та побажав місцевим жителям міцного здоров’я, достатку та родинного затишку, а селу Миньківці – стабільності та процвітання.

Користуючись нагодою сільський голова вручив подяки Улашанівської сільської ради людям, які душею і серцем вболівають за рідне село Миньківці.

Так, з нагоди Дня села за особливий особистий внесок у розвиток села подяку Улашанівської сільської ради оголошено: депутату сільської ради Андрію Шпаченку, соціальним працівникам Валентині Темнюк та Ірині Шетманюк, ФОП Леоніду Поліщуку та старості Марії Сідлецькій.

У свою чергу, староста Миньковецького старостинського округу Марія Сідлецька також вручила подяки з нагоди Дня села від старостинського округу сільському голові Миколі Гизимчуку, художньому керівнику Миньковецького СБК Світлані Ярощук, власниці магазину «Анастасія» Іванні Радчені та місцевому жителю Миколі Темнюку.

Далі усі, хто завітав на свято насолоджувалися виступами самодіяльних колективів Миковецького СБК: дитячого вокального гуртка «Ассольки», музичними композиціями у виконанні Світлани Ярощук, Віталіни Дигодюк і Вікторії Лукянчук, аматорського вокального колективу із сіл Вачів та Шевченко, Божени Поліщук та читання вірша Лідією Стінською.

Діти ласували солодкою ватою та розважалися на дитячих атракціонах.

Дорослі пригощалися смаколиками зі святкового столу, приготовленими на відкритому вогні.

Одним словом, свято вдалося на славу!

***

В історичних пам’ятках село Миньківці згадується в 1543 році як власність князя Менковського, – звідси і походить назва села. До революції тут панували князі Сангушки. Піднесення революційного духу в Росії викликало відгук і у жителів села. Вони відмовилися працювати в маєтку князя Сангушка, вступили в бій з охоронниками князівського лісу. Бунт був придушений, але це не зламало волі селян. У 1917 році після вбивства князя Романа Сангушка миньківчани першими в районі створили земельний комітет, який розділив між селянами землю князя і майно його тутешнього маєтку. Партія направила в Миньківці комуніста Андрія Боярчука, який разом з активістами організував колгосп. Господарство швидко зміцнювалося. Зростало й село. Побудували клуб, відкрили семирічну школу. У населений пункт провели радіо та електрику.

Згодом нові страждання принесла війна 1941-1945 років. 7 липня 1941 року Миньківці були окуповані гітлерівцями. Понад 400 миньківчан пішли на фронт. Завдяки природнім умовам і патріотизму миньківчан, починаючи з весни 1942 року тут зароджується партизанське підпілля. Від фашиствької сваволі потерпало мирне населення: багато миньківчан насильно вивезли на каторжні роботи до Німеччини, десятки їх загинули через доноси німецьких підспівувачів. За два з половиною роки окупації загинуло 79 мирних жителів, спалено 54 двори. 13 січня Миньківці було звільнено. І ось нову хвилю змін довелося пережити нашим землякам – роки перебудови, - які виявилися важкими і затяжними. Змінився час і порядки. Одні лише люди залишилися ті ж самі: в очах тривога, а в душах – надія на краще…

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь