A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ПОРЯДОК ДІЙ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ

Дата: 08.06.2023 11:37
Кількість переглядів: 92

Землетруси — грізні і небезпечні явища природи, можливі і на території нашої області.
Землетруси – підземні поштовхи і коливання земної поверхні, що виникають внаслідок раптових зміщень і розривів у земній корі або верхній частині мантії Землі, які передаються на великі відстані у вигляді пружних коливань.
Сильні землетруси в Карпатах за останні 50 років відбувалися: 22 жовтня і 10 листопада 1940 року, 4 березня 1977 року, 31 серпня 1986 року. Проте на території області вони не носили руйнівного характеру.
Попередити землетрус неможливо, у випадку оповіщення про загрозу землетрусу чи появи його ознак слід діяти швидко, але спокійно, впевнено і без паніки. При завчасному попереджені про загрозу землетрусу, перш ніж залишити квартиру (дім), необхідно вимкнути нагрівальні пристрої і газ, якщо топилася піч –загасити її; після цього слід одягти дітей, старих, одягтися самому, взяти необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування, медикаменти, документи і вийти на вулицю. На вулиці слід якомога швидше відійти від будівель і споруд у напрямку
площ, широких вулиць, скверів, спортивних майданчиків, незабудованих ділянок, суворо дотримуючись встановленого громадського порядку. Якщо землетрус почався раптово, коли зібратися і вийти з квартири (будинку)
виявляється неможливим, необхідно зайняти безпечне місце і тільки стихнуть перші поштовхи землетрусу - швидко вийти на вулицю. Найбезпечніші місця в будинках при землетрусах: отвори капітальних внутрішніх стін, місця поблизу них, віконні і балконні отвори в стінах нижніх поверхів. Самі небезпечні - великі засклені отвори, скляні дахи цехів і громадських будівель, кутові кімнати верхніх поверхів, ліфти. Укриттям від падаючих предметів і уламків усередині будівель можуть служити місця під міцними столами і ліжками. У подальшому необхідно діяти у відповідності з обстановкою, що склалася, виконувати всі розпорядження органів влади.
Дії у випадку загрози виникнення землетрусу.
 Уважно слухайте інформацію про обстановку та інструкції про порядок дій, не
користуйтеся без потреби телефоном.
 Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та
людям похилого віку.

 Навчіть дітей, як діяти під час землетрусу.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь