A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Історія села Цвітоха

Період революції і громадянської війни

.... Бурхливі події 1917-20 років закрутили в кривавому вирі цвітошан, погіршили без того нелегку їх долю. Навіть в такому далекому селі з’явилися прихильники різних тогочасних політичних сил: більшовики, петлюрівці, гайдамаки. Так, Василь Тимчук (Шахтьор) перебував в армії Симона Петлюри. Побували в Цвітосі війська гетьмана Скоропадського - гайдамаки, які забирали в селян зерно та продукти для німецької армії. Тих, хто захищав своє майно, вони нещадно били, розстрілювали.

17:53:11 09.04.2019

З давніх-давен до початку ХХст

Розглядаючи історію нашого краю, традиції, народні промисли, можна зробити висновок, що з глибокої сивої давнини наші предки любили займатися збором живиці, її переробкою, варінням смоли (ще збереглось приміщення, де її варили, - «Смолярня»), висадженням сосни, звичайного і червоного дуба, столярством.

17:52:40 09.04.2019

Заснування села. Походження назви

В глибині століть губиться дата заснування села. В різних документах наводяться неоднакові свідчення. В праці «Історія міст і сіл України. Хмельницька область» ця дата - 1620р., а в « Акті від 31 грудня 1520р.» вказано, що село вперше згадано під назвою Цьвитохи як маєток княгині Єлени, жінки князя Івана Заславського. В даному документі говориться про те, що князь Костянтин Іванович Острозький пропонує княгині Єлені Заславській передати маєток Цьвитоху, жителів, угіддя, двори та худобу як відшкодування за вирубку княгинених лісів (збереглася топонімічна назва берега річки Цвітоха «Лєня», де, за народними переказами, любила купатися княгиня). Територія сучасної Цвітохи, як і Славутського району, була заселена ще в період неоліту.

17:50:29 09.04.2019

Географічне положення. Природні умови

Населений пункт - село Цвітоха Славутського району Хмельницької області  знаходиться на північно - західній правій притоці річки Горинь-Утка на Волинській височині, тобто на південно-західній Східно-Європейській рівнині в зоні мішаних лісів Малого Полісся.

17:46:46 09.04.2019

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь