A A A K K K
для людей із порушенням зору
Улашанівська територіальна громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Село Улашанівка

Фото без опису

Село Улашанівка є центром сільської ради (Улашанівська територіальна громада).

У документах село згадується з 1602 року.

Належало до заславського ключа князів Сангушків.

Станом на кінець ХХІ століття — 81 будинок, 559 жителів. Мурована церква, збудована у1875  році. Мешканці села займалися переважно каменярством.

У 1906 році село перебувало в складі Славутської волості Ізяславського повіту Волинської губернії. Відстань від повітового міста 25 верст, від волості 14. Дворів 107, мешканців 648.

В Улашанівці знаходилася центральна садиба колгоспу, одного з найбільших господарств району, що спеціалізувалося на виробництві м'яса. У колгоспі оброблялися 3 тисячі га орної землі.

Станом на 1970 рік у селі були восьмирічна та початкова школи, клуб, бібліотека; працював фельдшерсько-акушерський пункт, швейна майстерня.

У селі в 1941 році створено кілька підпільних груп, які незабаром були об'єднані в одну, і діяли разом з Стриганською підпільною організацією. Група поповнювала партизанський загін імені Михайлова.

За участь у Другій Світовій війні, нагороджено орденами і медалями СРСР 110 фронтовиків і 68 учасників радянського партизанського руху.

У листопаді 2018 року в селі Улашанівка відкрили нові виробничі потужності ТОВ «НВК «Екофарм». Виробничі потужності створеного комбінату дозволяють йому проводити екстракцію рослинної сировини, виробляти настоянки, сиропи, ін'єкційні форми, очні і назальні краплі, а також мазі та капсульні форми препаратів. Крім цього, на підприємстві створені складські приміщення для зберіганню сировини і готової продукції, а також відділ контролю якості.

Народний умілець

Народний умілець, різьбяр по дереву, заслужений вчитель України, відмінник освіти України, вчитель трудового навчання Улашанівського НВК  Лясоцький Сергій Вікторови

10:03:36 09.04.2019

Освіта на селі

В селі Бараннє  школи не було. В 1870 році в с. Крупець відкрилась школа. З Бараннього 12-15 хлопчиків відвідували школу в с.Крупець. Першим учителем був  сільський дячок, Василь Матеруковський, працював один рік. Потім дітей вчив пономар  Яків Доброчинський.

09:24:32 09.04.2019

СГК "УЛАШАНІВСЬКИЙ"

  Нині це господарство спеціалізується на вирощуванні насіння ярих і озимих зернових культур першої репродукції.

17:52:44 08.04.2019

Село в роки Незалежної України

Колгосп ордена Знак Пошани ім.Чапаєва довгий час незмінно очолював Герой Соціалістичної Праці Василь Іванович Нікітчук, який об’єднав господарства сіл Улашанівка, Бараннє, Перемишель, Вачів, Губельці, Волиця.

17:35:01 08.04.2019

Роки Великої Вітчизняної війни

4 липня 1941 року село було окуповане німецько-фашистськими загарбниками. Для населення було створено окупаційний режим.

11:44:17 05.04.2019

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь